Gray: Poziţia CE privind amendamentele la Codul Penal, în raportul MCV

Reprezentanţii diplomatici la Bucureşti ai SUA şi Olandei îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu adoptarea de către Camera Deputaţilor a amendamentelor la Codul Penal prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici

Adăugat: 11 Decembrie 2013
Ultima actualizare:11 Decembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Poziţia CE privind amendamentele la Codul Penal din România va fi reflectată în raportul MCV din luna ianuarie, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt Mark Gray, adăugând că oficialii de orice fel trebuie să se supună regulilor referitoare la corupţie şi conflict de interese.
    
"Nu am văzut legea care a fost votată ieri seară în Parlamentul României (...) Nu vom comenta pe marginea unor cazuri individuale sau părţi din această lege. Dar e important de spus că atunci când vine vorba de chestiuni precum conflictul de interese şi integritate, acestea sunt acoperite, împreună cu aplicarea regulilor în materie de corupţie, în cadrul MCV şi vor fi abordate în următorul raport pentru România, care urmează să fie adoptat de către Comisie luna viitoare. Aceste chestiuni vor fi atinse şi acesta (raportul MCV) va fi cadrul în care Comisia Europeană va avea o poziţie detaliată", a precizat Mark Gray.
    
Purtătorul de cuvânt al CE a mai spus că oficialii trebuie să se supună regulilor privind corupţia şi conflictul de interese.
    
"Am subliniat în rapoartele precedente - şi cred că poziţia Comisiei Europene este clară - că atunci când e vorba de oficiali care deţin funcţii legislative, executive, administrative sau juridice, trebuie să se supună regulilor în materie de corupţie şi conflict de interese. Principiul potrivit căruia toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii este foarte important pentru CE", a subliniat oficialul european.
    
Întrebat dacă experţii CE aflaţi la Bucureşti la sfârşitul lunii trecute, în pregătirea raportului MCV, au fost informaţi în legătură cu aceste schimbări, purtătorul de cuvânt al CE a declarat că amendamentele la Codul Penal nu au fost menţionate de către oficialii români.

Ambasada SUA: Amendamentele la Codul Penal ar fi un "pas înapoi" pentru România
    
Ambasada SUA la Bucureşti susţine, într-un comunicat, că amendamentele la Codul Penal adoptate marţi "ar reprezenta un pas înapoi pentru România" şi a calificat "descurajant" faptul că aceste modificări au fost adoptate fără nicio consultare..
    
"Un principiu de bază al democraţiei arată că toţi oamenii sunt egali în faţa legii. Amendamentele la Codul penal adoptate ieri în Camera Deputaţilor ar reprezenta un pas înapoi pentru România. Este foarte descurajant că aceste modificări au fost adoptate fără nicio consultare, nicio dezbatere şi nicio ocazie pentru ca reprezentanţii autorităţii judecătoreşti sau membrii societăţii civile să se pronunţe în legătură cu amendamentele propuse", se precizează în comunicatul Ambasadei SUA.
    
Potrivit misiunii diplomatice, "această acţiune a Parlamentului reprezintă o îndepărtare de la principiile transparenţei şi ale statului de drept şi este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României".  
    
"Transparenţa, predictibilitatea şi stabilitatea sunt factori esenţiali pentru toţi investitorii, atât locali cât şi străini, când iau în calcul unde să investească", subliniază sursa citată.
    
Ambasada Olandei a precizat că urmăreşte "cu îngrijorare" amendamentele la Codul Penal


Şi Ambasada Olandei la Bucureşti a precizat, miercuri, că urmăreşte cu îngrijorare amendamentele la Codul Penal prin care Camera Deputaţilor a scos preşedintele şi parlamentarii din categoria funcţionarilor publici.
    
"Ambasada Regatului Ţărilor de Jos urmăreşte cu îngrijorare amendamentele (aduse Codului Penal - n.r.) şi aşteaptă viitoarele evoluţii", precizează Ambasada Olandei, citată de Agerpres
    
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi un proiect de lege prin care se modifică Codul penal şi prin care preşedintele României, deputaţii şi senatorii sunt scoşi din definiţia ''funcţionarilor publici''.
    
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că va întoarce la Parlament legea prin care şeful statului şi parlamentarii sunt scoşi din definiţia "funcţionarilor publici".Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Reporter:
Sorin Croitorescu
Adăugat:
11 Decembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza