Gitenstein: Alegerea şefului DNA şi procurorului general, test de coabitare politică

Ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein a declarat că şefii de la DNA şi procurorul general trebuie să aibă susţinerea întregii clase politice româneşti.

Adăugat: 30 Octombrie 2012
Ultima actualizare:30 Octombrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Statele Unite nu pot fi încrezătoare că România este un aliat stabil, până nu vor şti că statul de drept este sigur şi că instituţiile care asigură puterea cetăţenilor sunt independente - a declarat, marţi seară, ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein.

Acesta a mai spus că este îngrijorat de comportamentul politicienilor români în contextul alegerilor, susţinând că un prim test privind o coabitare civilizată şi stabilă va fi numirea noului procuror general şi a noului procuror-şef al DNA.

"Primul test în acest sens va fi numirea noului procuror general şi a noului procuror-şef al DNA", a spus Gitenstein la gala Busolă în carieră, care marchează sfârşitul programului integrat de orientare în carieră pentru studenţii la drept, finanţat de Ambasada SUA în România.

Oficialul american a susţinut că este vital ca cei numiţi în cele două funcţii să fie susţinuţi de toate marile partide politice, să fie procurori independenţi, apolitici şi, "mai presus de toate, să fie la fel de competenţi şi curajoşi precum predecesorii lor".

"Este vital, ca cei numiţi în aceste înalte funcţii să fie susţinuţi de toate marile partide politice, ca ei să fie procurori independenţi şi apolitici. Pentru Statele Unite ale Americii acest proces de selecţie va fi un criteriu foarte important, care va influneţa percepţia asupra parteneriatului nostru strategic cu România" a subliniat acesta.

Ambasadorul american a menţionat că este posibil ca alegerile parlamentare din decembrie să dezbine poporul şi şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu capacitatea politicienilor români de a se întoarce, după alegeri, la o formă de coabitare civilizată şi stabilă.
 Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
30 Octombrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza