Gheorghe Iancu: Eliminarea taxei radio-tv încalcă Constituţia

Profesorul de drept constituţional Gheorghe Iancu susține că prevederea referitoare la eliminarea taxei radio-tv încalcă două articole din legea fundamentală.

Adăugat: 15 Noiembrie 2016
Ultima actualizare:16 Noiembrie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Profesorul de drept constituţional Gheorghe Iancu afirmă că există indicii de neconstituţionalitate în cazul legii de eliminare a celor 102 taxe nefiscale.

În opinia sa, prevederea referitoare la eliminarea taxei radio-tv încalcă două articole din legea fundamentală.

"În Articolul 31 din constituţie, aliniatul ultim din constituţie începe cu faptul că cele două instituţii sunt autonome, iar o autonomie presupune, printre altele, trei aspecte. Unul dintre ele este cea financiară. Autonomia financiară înseamnă de fapt pentru o asemenea instituţie că ea va putea să cheltuie numai ceea ce îi dă statul dar cum vrea ea. Deci îi dă statul un leu şi numai ăsta îl cheltuie cum vrea instituţia, respectiv. Atâta timp cât leul respectiv se face 5 bani, acea autonomie este afectată, pentru că i se atât de puţini bani încă ea nu mai poate exista şi atunci se încalcă constituţia. Contează foare mult, în primul rând, încălcarea Art. 56 din constituţie, pentru că cetăţenii sunt obligaţi să contribuie la cheltuielile publice şi de data asta nu se întâmplă pentru că se taie taxa şi în acest mod apare şi o oarecare discriminare", a spus Gheorghe Iancu.

Preşedintele Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constituţionalã legea adoptatã de Parlament prin care sunt eliminate peste o sutã de taxe nefiscale, inclusiv taxa radio- tv.

Preşedintele a adus o serie de argumente în favoarea acestui demers, între care faptul cã legislativul nu a obţinut avizul guvernului pentru promovarea legii, iar documentul nu precizeazã sursa de finanţare necesarã pentru aplicarea lui.

Curtea Constituţională va analiza pe 14 decembrie sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
15 Noiembrie 2016
Ultima actualizare:
16 Noiembrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza