Germania se opune "pentru moment" aderării României la Schengen

Ministrul de interne german, Tomas de Maiziere, a reiterat, joi, în cadrul unei reuniuni informale a miniştrilor de interne şi de justiţie din UE, opoziţia Germaniei faţă de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, cel puţin pentru moment.

Adăugat: 20 Ianuarie 2011
Ultima actualizare:20 Ianuarie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

La reuniunea de la Godollo, ministrul german de interne, Tomas de Maiziere, a arătat cu ocazia unei declaraţii de presă că,  România şi Bulgaria au făcut multe eforturi, însă sunt în continuare o serie de probleme în domeniul justiţiei.


Oficialul german a amintit despre scrisoarea pe care a trimis-o recent colegilor europeni împreună cu omologul său francez prin care cei doi arătau că ar fi prematură aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen şi a afirmat că va explica acest punct de vedere şi cu ocazia acestei reuniuni informale


"Credem că este corect să facem o legătură între punctele tehnice ale pregătirii pentru Schengen şi aspectele privind corupţia şi apoi să ajungem la o decizie comună", a afirmat Tomas de Maiziere.


Ministrul administraţiei şi internelor, Traian Igaş, a spus că România este pe deplin conştientă de misiunea pe care o are şi că securizarea frontierelor va fi asigurată în proporţie de 100% .


În ceea ce priveşte declaraţiile oficialului german, Traian Igaş a afirmat că acquis-ul Schengen şi mecanismul de cooperare şi verificare sunt două lucruri diferite.   


"Una este acquis-ul Schengen pe care noi l-am respectat şi alta este MCV-ul, unde într-adevăr trebuie să recunoaştem că am avut anumite probleme pe parcursul anilor, dar haideţi să vedem tot ceea ce s-a făcut în România în special în 2010 cu toate aceste reforme legislative în ceea ce priveşte mecanismul de cooperare şi verificare şi veţi putea constata că România a făcut progrese importante şi în ceea ce înseamnă justiţia", a declarat Traian Igaş.


Într-o declaraţie difuzată, joi, la Centrul de Presă de la Godollo, ministrul ungar de interne, Sandor Pinter, a precizat, la rândul său, că un obiectiv al preşedinţiei ungare este ca România şi Bulgaria să fie incluse în Spaţiul Schengen."România a îndeplinit corect crtiteriile tehnice, Bulgaria mai are unele mici dificultăţi în ceea ce priveşte securizarea frontierei terestre, dar ministrul bulgar de interne a promis că în scurt timp aceste deficienţe vor fi remediate", a susţinut Sandor Pinter.


Agenda primei zile a reuniunii informale a Consiliul JAI de la Godollo a cuprins teme precum siguranţa internă, situaţia privind crima organizată şi consolidarea cooperării pentru combaterea acesteia şi securitatea prin intermediul managementului integrat al frontierei.Autor:
Petruţa Obrejan
Editor:
Petruţa Obrejan
Reporter:
Emil Groza
Adăugat:
20 Ianuarie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza