Germania participă la ajutorul financiar al Greciei

Curtea Constituţională a Germaniei a validat participarea acestei ţări la ajutorul financiar acordat Greciei în 2010 şi la crearea instrumentului european de stabilitate financiară.

Adăugat: 7 Septembrie 2011
Ultima actualizare:13 Septembrie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Totodată, cea mai înaltă instanţă germană a cerut un rol sporit al parlamentului în luarea unor astfel de angajamente.

Curtea  Constituţională a respins astfel plângerile formulate de un grup de economişti eurosceptici şi de un deputat conservator care solicitau o condamnare în bloc a iniţiativelor cancelarului Angela Merkel.

Curtea Constituţională, cea mai înaltă instanţă a Germaniei, a respins, miercuri, contestaţia care viza participarea Republicii Federale la primul pachet  financiar de salvare a Greciei.

Judecătorii consideră că mecanismul european de salvare adoptat anul trecut îndeplineşte toate criteriile necesare, fiind precizate amploarea măsurilor, scopul lor şi perioada de aplicabilitate.

Totuşi, Curtea a hotărât sporirea competenţelor parlamentarilor germani în procesul decizional privind acordarea de ajutoare financiare.

De acum, Comisia de buget din Bundestag va trebui să aporbe fiecare pas în acest sens făcut de Guvernul de la Berlin.

Acesta îşi păstrează suveranitatea asupra elaborării şi adoptării proiectelor în cauză, dar Comisia de buget din Bundestag va avea un cuvânt de spus asupra propunerilor concrete şi nu doar asupra proiectului-cadru, ca până acum.

Nu este permisă automatizarea acestor plăţi de urgenţă pentru ţări cu probleme, astfel încât drepturile deputaţilor de a contribui la decizie să fie anulate -a  comunicat instanţa de la Karlsruhe.

Parametrii pachetelor fiannciare trebuie definiţi clar, iar parlamentul trebuie să aibă posibilitatea să controleze procesul sau să decidă renunţarea la acesta - a arâtat Curtea Constituţională a Germaniei.

Decizia instanţei lămureşte şi soarta mecanismului euroepan de salvare care şi-ar fi pierdut valabilitatea în cazul aprobării constetaţiei, având în vedere  că Berlinul este principalul contributor la Fondul European de Salvare.Autor:
Ovidiu Suciu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
7 Septembrie 2011
Ultima actualizare:
13 Septembrie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza