Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru Cultură şi Media

"Eu cred foarte mult într-un radio universal pe internet, al lumii, să pot să ascult de exemplu Radio România chiar dacă te vei găsi la New York, Tokyo sau în altă parte".

Adăugat: 13 Februarie 2015
Ultima actualizare:13 Februarie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Eugen Rusu: Una din marile realizări tehnologice ale umanităţii este radioul. S-ar putea să fie cea mai mare pentru că ne uneşte pe toţi într-adevăr.

De aproape un veac radioul ne permite să transmitem sunete inteligibile cu viteza lumii.

Aşa reuşim noi să ne facem auziţi.

Lumea întreagă marchează la 13 februarie Ziua Mondială a Radioului, o sărbătoare instituită de UNESCO în 2012.

Ca semn de preţuire pentru acest puternic vector de informaţie şi cultură, vorbim despre radio astăzi la "Apel matinal" cu preşedintele Comisiei pentru Cultură şi Media. de Informare în masă domnul Georgică Severin.

Bună dimineaţa, bine aţi venit la cel mai ascultat Matinal de Radio din România. 

Georgică Severin: Bună dimineaţa dvs. şi ascultătorilor dvs. şi La Mulţi Ani Radio România, La Mulţi Ani tutoror radiourilor din România. 

Eugen Rusu: Şi La Mulţi Ani tuturor ascultătorilor.  Pagina UNESCO este dedicată Zilei Mondiale a Radioului din acest an, ne invită să vorbim despre puterea unică a Radioului de a atinge vieţi şi de a aduce oameni împreună din toate colţurile lumii. Ne bucurăm de radio şi vă întrebăm cât de important este radioul astăzi? 

Georgică Severin: Radioul este deosebit de important astzi la fel ca şi în trecut şi cred de ce nu şi în viitor. Singurele diferenţe fundamentale dincolo de cuvinte sunt căile prin care radioul a ajuns totdeauna la inima ascultătorilor. Să ne gândim că acum aproape 100 de ani când v-aţi referit la momentele de început ale radioului vorbeam de nişte cutii uriaşe cu lămpi pe unde medii şi lungi, am ajuns acum să trăim sub domnia/.../ şi foarte probabil în viitor fie vom avea radiouri într-o zonă digitală, există deja /.../ dar eu cred foarte mult într-un radiou universal pe internet /.../ al lumii să pot să ascult de exemplu Radio România chiar dacă te vei găsi la New York, Tokyo sau în altă parte. Această universitate a radioului şi cu un viitor fără dubii şi fără griji din acest punct de vedere face după părerea mea ca radioul să rămână cum spuneaţi dvs. o veste extraordinară în transmiterea informaţiilor şi în acelaşi timp cel mai apropiat şi mai comod prieten pentru cei care doresc să fie bine informaţi. Acum cu un telefon poţi să asculţi orice post de radio din lume oriunde te-ai găsi.  Nu îţi trebuie decât puţin internet. 

AUDIO Interviul cu Georgică Severin

Eugen Rusu:  Exact. Radio România a împlinit anul trecut la 1 noiembrie  86 de ani de la prima emisie, un radio matur ce are de oferit radioul tinerelor generaţii? 

Georgică Severin: Aici cred că într-adevăr trebuie să reuşim să facem un compromis pentru că este uşor să atragi prima generaţie oferindu-i muzică, oferindu-i să spunem divertisment, dar radiourile şi de ce nu în primul rând radioul public trebuie să ofere şi educaţie şi informaţii pertinente. Şi o selecţie de toţi aceşti vectori, componenţa mesajului radiofonic bine gândită şi atractivă în acelaşi timp poate să facă ca şi tineretul să asculte radioul nu numai pentru ultimul top, numai pentru ultima noutate muzicală dar şi pentru a se forma. Şi nu pot să nu spun astăzi la Ziua Mondială a Radioului cât de mult a contat în educaţia generaţiilor mai vârstnice cărora le aparţin şi eu Teatrul Radiofonic. 

Eugen Rusu: Da să nu uităm. Care este influenţa şi acum la modul general intr-adevăr am vorbit despre tineri dar acum câteva cuvinte şi pe /.../ general care este influenţa radioului în peisajul media actual? 

Georgică Severin: El există, este importantă şi ce îmi face plăcere să spun este că spre deosebire de televiziuni care s-au tabloidizat şi joacă un rol mult mai redus în educaţia populaţiei, radioul inclusiv  /.../ şi cel să spunem comercial nu a ajuns la un nivel în care să spunem că a abandonat total  /.../ şi influenţarea ascultătorilor măcar pentru faptul că există şi câte o melodie bună pe unele posturi. Când se face o glumă bună fără să fie de proastă calitate. Nu contează. Dar evident aici sunt vectori extrem de importanţi şi nu pot să nu amintesc de România Actualităţi, de Radio România Cultural, România Muzical, Radio 3 Net care într-adevăr fac educaţie şi informează. În rest, poate simţim nevioa unui post de ştiri pentru cei care putem să spunem mai implicaţi în viaţa societăţii, dar viitorul va aduce dacă va fi cerut de piaţă.Autor:
Eugen Rusu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
13 Februarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza