Georgică Severin de Ziua Mondială a Radioului: Cred într-un radio universal, pe internet

Preşedintele Comisiei pentru Cultură şi Media, Georgică Severin, a fost invitatul rubricii "Apel matinal" de la Radio România Actualităţi, cu prilejul Zilei Mondiale a Radioului.

Adăugat: 13 Februarie 2015
Ultima actualizare:13 Februarie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru Cultură şi Media din Senatul României. Sursa: Agerpres
trimite pe mail

Una din marile realizări tehnologice ale umanităţii este radioul.

De aproape un veac radioul ne permite să transmitem sunete inteligibile cu viteza lumii.

Aşa reuşim noi, cei de la Radio România, să ne facem auziţi.

Lumea întreagă marchează la 13 februarie Ziua Mondială a Radioului, o sărbătoare instituită de UNESCO în 2012.

Invitat la emisiunea "Apel matinal" de la Radio România Actualităţi, preşedintele Comisiei pentru Cultură şi Media din Senat, Georgică Severin, a vorbit despre viitorul digital al radioului,  precizând că el crede într-un radio universal, care să se asculte pe internet, în orice colţ al lumii.

"Foarte probabil în viitor fie vom avea radiouri într-o zonă digitală, există deja /.../ dar eu cred foarte mult într-un radio universal pe internet /.../ al lumii să pot să ascult de exemplu Radio România chiar dacă te vei găsi la New York, Tokyo sau în altă parte. Această universitate a radioului şi cu un viitor fără dubii şi fără griji din acest punct de vedere face după părerea mea ca radioul să rămână, cum spuneaţi dvs., o veste extraordinară în transmiterea informaţiilor şi în acelaşi timp, cel mai apropiat şi mai comod prieten pentru cei care doresc să fie bine informaţi. Acum, cu un telefon poţi să asculţi orice post de radio din lume oriunde te-ai găsi.  Nu îţi trebuie decât puţin internet", a spus Severin.

Atragerea tinerilor prin programe pertinente, de formare

El a vorbit şi despre misiunea radioului public de educaţie a publicului larg şi despre necesitatea atragerii tinerilor prin programe pertinente care să formeze tânăra generaţie.

"Aici cred că într-adevăr trebuie să reuşim să facem un compromis pentru că este uşor să atragi prima generaţie oferindu-i muzică, oferindu-i să spunem divertisment, dar radiourile şi de ce nu în primul rând radioul public trebuie să ofere şi educaţie şi informaţii pertinente. Şi o selecţie de toţi aceşti vectori, componenţa mesajului radiofonic bine gândită şi atractivă în acelaşi timp poate să facă ca şi tineretul să asculte radioul nu numai pentru ultimul top, nu numai pentru ultima noutate muzicală dar şi pentru a se forma. Şi nu pot să nu spun astăzi la Ziua Mondială a Radioului cât de mult a contat în educaţia generaţiilor mai vârstnice cărora le aparţin şi eu Teatrul Radiofonic", a mai spus Severin.  

AUDIO Interviul cu Georgică Severin. Realizator: Eugen Rusu

Radio România, vector de educaţie şi informare

Preşedintele Comisiei de Cultură şi Media susţine că Radio România, prin posturile sale - România Actualităţi, România Cultural,  România Muzical, Radio 3 Net - sunt vectori de educaţie şi informare pe piaţa media.

"Îmi face plăcere să spun că, spre deosebire de televiziuni care s-au tabloidizat şi joacă un rol mult mai redus în educaţia populaţiei, radioul inclusiv cel comercial nu a ajuns la un nivel în care să spunem că a abandonat total  /.../ şi influenţarea ascultătorilor măcar pentru faptul că există şi câte o melodie bună pe unele posturi. Când se face o glumă bună fără să fie de proastă calitate. Nu contează. Dar evident aici sunt vectori extrem de importanţi şi nu pot să nu amintesc de România Actualităţi, de Radio România Cultural, România Muzical, Radio 3 Net care într-adevăr fac educaţie şi informează", a adăugat Georgică Severin.

El a vorbit şi despre  necesitatea apariţiei unui post de ştiri, precizând că "viitorul îl va aduce dacă va fi cerut de piaţă".

VEZI INTERVIUL INTEGRALAutor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
13 Februarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza