Geoană: Politica României către Ucraina trebuie să fie "de deschidere, de parteneriat"

Mircea Geoană şi ambasadorul Olandei în România au participat, vineri, la Galaţi, la o dezbatere pe teme strategice şi de diplomaţie, unde cei doi şi-au exprimat opiniile faţă de Ucraina.

Adăugat: 21 Martie 2014
Ultima actualizare:21 Martie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Mircea Geoană, senator PSD
trimite pe mail

La Prefectura judeţului Galaţi a avut loc, vineri, o dezbatere condusă de Mircea Geoană, Înaltul reprezentant al Guvernului României pentru promovarea proiectelor economice strategice şi de diplomaţie publică, alături de care s-a aflat Excelenţa Sa, domnul Matthijs van Bonzel, ambasadorul Olandei la Bucureşti, informează corespondentul RRA.

Evenimentul este parte a unui proiect strategic de interes naţional, care vizează o serie de întâlniri cu actorii instituţionali economici, academici şi neguvernamentali care pot contribui la consolidarea relaţiilor dintre România şi Ucraina, în contextul în care ţara noastră este cel mai mare vecin vestic al Ucrainei şi stat membru al Uniunii Europene şi NATO.

Potrivit lui Mircea Geoană, politica României către Ucraina trebuie să fie una „de deschidere, de parteneriat”, iar ţara noastră trebuie să se transforme din „periferia Europei” într-un „pivot economic” între est şi vest, acum, în urma ultimelor evenimente din Ucraina, Republica Moldova şi Georgia. În acest context, Mircea Geoană a vorbit şi de necesitatea ca România să reprioritizeze investiţiile în infrastructura din zonă, dar şi a proiectelor europene în acest domeniu.

Si ambasadorul Ţărilor de Jos la Bucureşti, Matthijs van Bonzel, care l-a însoţit pe Mircea Geoană la Galaţi, a apreciat poziţia strategică a României, la graniţa Europei, dar mai ales a zonei Galaţi-Brăila cu deschiderea spre Republica Moldova şi Ucraina.

Înainte de dezbatere, Mircea Geoană şi ambasadorul Olandei au vizitat portul liber de la Giurgiuleşti, Republica Moldova, administrat de o companie privată olandeză, iar în partea a doua a zilei au mers şi în Şantierul Naval Damen Galaţi, component al grupului olandez Damen.

La dezbatere au participat şi George Ciamba, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Tohăneanu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Ioan Buda, inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, Iulia Hertzog, director Direcţia AM Programe Cooperare Teritorială Europeană din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Carmen Podgorean, Reprezentant cu însărcinări speciale pentru strategia UE a regiunii Dunării în Ministerul Afacerilor Externe.

Au mai fost prezenţi şi parlamentari gălăţeni, reprezentanţi ai mediului academic, administrativ, ai societăţii civile şi ai principalilor agenţi economici din Galaţi, precum cominatul siderurgic Arcelor Mittal Galaţi şi Şantierul Naval Damen.

Întâlnirea  se va continua, pe viitor, cu alte dezbateri organizate în judeţele de la graniţa de E şi N a României, săptămâna viitoare urmând să aibă loc astfel de evenimente în Iaşi, Botoşani şi Suceava, a mai precizat Mircea Geoană, mai informează corespondentul RRA, Maria Măndița.Autor:
Maria Măndiţă
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
21 Martie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza