Geoană contestă la Curtea Constituţională decizia de revocare de la şefia Senatului

Mircea Geoană, revocat miercuri din funcţia de preşedinte al Senatului, a declarat că va contesta această decizie la Curtea Constituţională.

Adăugat: 23 Noiembrie 2011
Ultima actualizare:23 Noiembrie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Mircea Geoană a declarat la Senat, că va contesta la Curtea Constituţională decizia de revocare din funcţia de preşedinte a Senatului, întrucât cele două situaţii prin care poate fi schimbat de la preşedinţia Senatului nu sunt constituţionale.

Astfel - spune Mircea Geoană - retragerea sprijinul politic şi sancţiunea se referă exclusiv la membrii Biroului Permanent şi nu la preşedintele Senatului,  care, potrivit Constituţiei, are un statut distinct în cadrul Biroului Permanent şi este neutru.

Pe de altă parte, potrivit lui Mircea Geoană, revocarea se poate face numai dacă se constată fapte grave de încălcare a Constituţiei.

În declaraţia susţinută,  Mircea Geoană a subliniat că înţelege motivaţia politică a votului de miercuri, din plen, şi îl respectă, dar temeiul este neconstituţional.

Mircea Geoană a mai declarat că, după ce s-a constatat încetarea mandatului său de preşedinte, luni, la Biroul Permanent, toate formaţiunile politice îşi pot desemna candidaţi pentru această funcţie.

Însă, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, declară că opoziţia îl va susţine pe Titus Corlăţean pentru funcţia de preşedinte al Senatului.

"Suntem consecvenţi şi, apreciind că funcţia a aparţinut Partidului Social Democrat, vom susţine propunerea Partidului Social Democrat, adică pe domnul senator Corlăţean", a declarat Haşotti.

Partidele de la putere îşi prezintă propriul candidat, dar o decizie în legătură cu candidatul unic al coaliţiei va fi luată în şedinţa de luni.

"Prima fază, trebuie luată hotărârile în conducerea UDMR, că e vorba de persoane, vom discuta în coaliţie, că aşa este corect, normal, şi se va lua o decizie în şedinţa coaliţiei", a spus Fekete Szabó Levente, liderul grupului UDMR.

Până la alegerea unui nou preşedinte, conducerea Senatului este asigurată de vicepreşedintele PD-L, Petru Filip.

Plenul Senatului a votat pentru revocarea lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului, după ce marţi, conducerea PSD a hotărât excluderea acestuia din partid.

Pentru revocare au votat 112 senatori, cinci s-au abţinut şi doi au votat împotrivă.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
23 Noiembrie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza