Gazele se scumpesc de la 1 octombrie

Preţul gazelor creşte de la 1 octombrie, potrivit calendarului de liberalizare stabilit cu FMI. Autorităţile spun că majorarea este mai mică decât angajamentele asumate cu FMI.

Adăugat: 19 Septembrie 2013
Ultima actualizare:19 Septembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preţul gazelor va creşte la 1 octombrie cu 1% pentru populaţie şi cu 2% pentru firme.

Creşterea este mai mică  decât este stabilit prin calendarul de liberalizare asumat faţă de FMI, întrucât România a reuşit să înmagazineze în depozite mai multe gaze produse intern, de două ori mai ieftin decât cel de importate.

"În depozite, 95% din gaz este din intern, faţă de alţi ani când procentul era de doar 25%. Din acest motiv ANRE nu va creşte mult preţurile finale. La 1 octombrie trebuia, conform calendarului de liberalizare, să creştem preţul cu 3% pentru industrie şi cu 2% pentru casnici. Dar, pentru că avem gaze interne stocate, creşterea va fi de 2% pentru industrie şi de 1% pentru casnici", a declarat joi preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, la conferinţa MediafaxTalks about Energy.

El a precizat că la 1 ianuarie 2014 "probabil va fi fel".

Guvernul s-a angajat faţă de FMI să renunţe la preţurile reglementate la electricitate şi gaze, termenul final fiind 2018. Conform acestui calendar, consumatorii vor cumpăra anual, în mai multe tranşe, energie şi gaze de pe piaţa liberă.
   Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
19 Septembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza