Gazele s-ar putea scumpi înainte de 1 iulie

Preţul final al gazelor pentru consumatorii casnici s-ar putea majora cu procente cuprinse între 5 şi 9% anul acesta, în funcţie de creşterile de tarife cerute de distribuitori.

Adăugat: 6 Martie 2015
Ultima actualizare:6 Martie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Gazele furnizate populaţiei nu se pot scumpi mai devreme de 1 iulie, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Nicolae Havrileţ.

Însă după această dată, preţul final al gazelor pentru consumatorii casnici s-ar putea majora cu procente cuprinse între 5 şi 9% anul acesta, în funcţie de creşterile de tarife cerute de distribuitori, ce vor fi aprobate de către ANRE.

Nicolae Havrileţ a prezentat primele estimări şi a precizat că discuţiile în legătură cu creşterile pe următorii trei ani vor începe luna viitoare.

"ANRE a făcut o simulare, în cazul în care aplicăm cifrele din calendar şi finalizăm proiectul de liberalizare, în 2018 să avem trei ani de creştere a preţului la gazele naturale, ca preţ final. Ceea ce am pus noi ar fi însemnat o creştere de 7% în acest an şi câte 5% în următoriii doi ani, până la liberalizarea finală. Dar este o estimare, urmare a unei simulări", a spus Nicolae Havrileţ.

În ceea ce-i priveşte pe consumatorii non-casnici, şeful ANRE spus că după liberalizarea pieţei, preţul final al gazelor naturale a scăzut cu 5%, potrivit estimărilor.

El a precizat că cei doi mari furnizori care gestionează aproape întreaga piaţă susţin că scăderile au fost chiar de două ori mai mari.

Nicolae Havrileţ a explicat că ieftinirea ar putea fi rezultatul renegocierii unei părţi importante din contracte în cazul cărora furnizorii au scăzut adaosurile.Autor:
Radio România
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
6 Martie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza