Gabriela Firea acuză Guvernul că se opune transferului Centurii Bucureştiului către Primărie

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, acuză Guvernul că se opune, fără motiv, transferului Centurii Bucureştiului către municipalitate.

Adăugat: 7 Septembrie 2018
Ultima actualizare:7 Septembrie 2018

Politica Romaneasca
Foto: Gabriela Firea
trimite pe mail

Primarul Capitalei spune că nu înţelege refuzul Ministerului Transporturilor şi cataloghează drept minciuni sau dezinformări toate cele trei motive invocate de reprezentanţii Guvernului până acum.

Primul argument ar fi că în cazul transferului Centurii către Capitală s-ar pierde fonduri europene.

Gabriela Firea spune însă că fondurile se dau pentru obiective, nu pentru instituţii. Mai mult, Guvernul nu pierde niciun cent, pentru că din păcate nici nu a cerut. 

"Care fonduri? Nici măcat în ziua de azi nu avem o cerere depusă pentru atragerea de fonduri europene şi ea nici nu poate fi depusă prea curând, pentru că Centura nu are cadastru, nu este în totalitate intabulată, fapt care ni s-a spus abia acum câteva zile", a spus primarul general.

Gabriela Firea respinge un alt motiv invocat de Guvern, şi anume, că nu se pot transfera contracte în derulare.

În fine, ea desfiinţează şi ultimul argument, cel conform căruia ar fi ilegal ca administraţia capitalei să aibă sub autoritatea sa obiective din raza altei unităţi administrativ-teritoriale.

Primarul general spune însă că Legea 213 din 1998 îi dă această posibilitate.

Gabriela Firea se aşteaptă ca Guvernul să inventeze un al patrulea motiv şi nu înţelege de ce un obiectiv atât de important pentru Capitală nu este lăsat în administrarea bucureştenilor, ci ţinut în derivă de Ministerul Transporturilor. 

Răspunsul Ministerului Transporturilor

În schimb, Ministerul Transporturilor susţine că situaţia nu e exact aşa cum a prezentat-o primarul general al Capitalei.

Potrivit unui comunicat, ministerul şi Guvernul au acordat sprijin Primăriei Bucureştiului în mai multe proiecte şi nici acum nu există blocaje, ci doar proceduri ce trebuie respectate.

Ministerul Transporturilor reacţionează la acuzele primarului general, Gabriela Firea, privind transferul unor obiective în administrarea municipalităţii şi arată că unele dintre informaţiile prezentate nu corespund realităţii.

Într-un comunicat, ministerul precizează că pentru modernizarea Centurii Bucureştiului există intabulare, iar pasajul suprateran de la Domneşti, în cea mai aglomerată intersecţie de pe variantă, se construieşte cu fonduri europene nerambursabile.

În plus, acest proiect este în întârziere tocmai din cauza Primăriei Capitalei, care nu a rezolvat la timp documentaţia pentru exproprieri suplimentare.

Cât priveşte transferul Centurii de la Compania de Drumuri la Primăria Generală, solicitarea a fost acceptată de ministrul transporturilor, Lucian Şova, încă de la finele lunii august, dar cererea are de parcurs un circuit de avizare.

Nu în ultimul rând, ministerul precizează că Primăria Capitalei nu a solicitat niciodată oficial transferul Metrorex, iar la ultimele discuţii dintre instituţii subiectul nici nu a fost pe agendă.Autor:
Bogdan Isopescu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
7 Septembrie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza