Funcţionarii publici care nu vorbesc limba română ar putea fi disponibilizaţi

Senatul a adoptat un proiect legislativ potrivit căruia, funcţionarii publici care nu cunosc limba română ar fi disponibilizaţi, iar împotriva angajatorilor acestora s-ar declanşa proceduri penale.

Adăugat: 22 Mai 2012
Ultima actualizare:22 Mai 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Senatorii au adoptat, marţi, o lege care prevede desfacerea contractului de muncă pentru salariaţii din instituţii, autorităţi publice şi alte unităţi bugetare care refuză să vorbească limba română, insultă în public, distrug sau înlătură o emblemă, un drapel, insignă sau alt simbol al statului.

Oricine constată că în instituţiile statului sunt angajați care nu cunosc limba română poate face o sesizare scrisă prin care se semnalează acest lucru.

Proiectul legislativ  dă dreptul oricărei persoane care constată că în aceste instituţii sunt angajate persoane care nu cunosc limba română să se poată adresa cu o sesizare scrisă instituţiei în cauză sau celor ierarhic superioare prin care se semnalează acest lucru, persoanele nominalizate urmând să fie examinate în maximum 15 zile de la depunerea sesizării.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 53/2003 - Codul Muncii aparţine deputatului independent Daniel Oajdea.

Proiectul de lege integral

"Pe teritoriul României toţi angajaţii statului trebuie să cunoască limba română la nivelul B sau C, în funcţie de poziţia ocupată", precizează deputatul în expunerea de motive.

Acesta a susţinut că proiectul nu aduce atingere minorităţilor din România şi nu afectează sau restrânge drepturile legitime ale acestora.

Proiectul va fi transmis, în forma propusă de iniţiatori, Camerei Deputaţilor, care este Cameră decizională.Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Septimiu Roman
Adăugat:
22 Mai 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza