Franţa şi Germania cer amânarea aderării României la spaţiul Schengen

Solicitarea comună a Franţei şi Germaniei se bazează pe neîndeplinirea unor obiective legate de corupţie, justiţie şi combaterea crimei organizate.

Adăugat: 21 Decembrie 2010
Ultima actualizare:21 Decembrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Miniştrii de Interne ai Franţei şi Germaniei au transmis Comisiei Europene o scrisoare prin care se solicită amânarea aderării României, dar şi a Bulgariei, la spaţiul Schengen.


Solicitarea a fost de asemenea adresată preşedinţiei belgiene a Uniunii Europene, precum şi Ungariei, care va prelua preşedinţia forului comunitar, au declarat surse europene citate de Mediafax.


Cererea comună a Franţei şi Germaniei se bazează pe de o parte pe neîndeplinirea unora dintre obiectivele asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare , legate de corupţie, justiţie şi combaterea crimei organizate, deşi scrisoarea precizează că, în mod formal, nu ar trebui făcute conexiuni între aderarea la Schengen şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare.
    

Autorii demersului semnalează de asemenea existenţa unor probleme legate de gestiunea frontierelor şi de politica de azil, documentul menţionând că "în contextul procesului de analiză a aderării la Schengen ar trebui ţinut cont de probleme legate de gestiunea frontierelor externe ale Spaţiului Schengen şi de politica de azil", mai susţin sursele citate.


Purtătorul de cuvânt al Comisarului European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom,  i-a precizat corespondentului Radio România Actualităţi  că nu a fost primită nicio scrisoare şi că orice comentariu pe această temă va fi făcut după primirea unui document oficial.

Consilierul prezidenţial pentru afaceri europene, Leonard Orban, a confirmat existenţa acestui demers, fără a oferi însă detalii.  
 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Reporter:
Claudia Marcu
Adăugat:
21 Decembrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza