Franţa şi Germania, 50 de ani de la reconciliere

Preşedintele francez, François Hollande, şi cancelarul german, Angela Merkel, celebrează, la aceasta duminică, la Reims 50 de ani de la reconcilierea dintre ţările lor, în trecut duşmani declaraţi.

Adăugat: 8 Iulie 2012
Ultima actualizare:8 Iulie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

În oraşul Reims, din nord-estul Franţei în 1945 a fost semnat actul capitulării germane.

La mai puţin de 20 de ani după, în 1962, tot aici erau puse bazele prieteniei franco-germane.

Întâlnirea dintre preşedintele François Hollande şi cancelarul Angela Merkel la exact 50 de ani după reconcilierea franco-germană este o ocazie de a fi reafirmată forţa prieteniei dintre cele două ţări şi de a fi celebrat un eveniment ce a marcat memoria colectivă a ambelor popoare - se arată într-un comunicat al Palatului Elysée.

Reims este oraşul unui dublu simbol: al războaielor în care cele două ţări s-au confruntat timp de 75 de ani, catedrala din centrul lui fiind devastată, de pildă, în bombardamentele din prima conflagraţie mondială. Reims este însă şi un simbol al reconcilierii, fiind ales în 1962 de generalul Charles De Gaulle pentru a-l întâlni pe cancelarul Konrad Adenauer.

Duminică,  François Hollande şi Angela Merkel au inaugurat o expoziţie sugestiv intitulată 'Constructorii prieteniei franco-germane', au dezvelit o placă comemorativă şi au asistat la un moment muzical în catedrala reconstruită.

Ceremoniile au fost umbrite,însă, de profanarea a aproape 50 de morminte ale unor militari germani ucişi în primul război mondial. Autorităţile franceze au deschis o anchetă, informeay[ corespondentul RRA.Autor:
Roxana Vasile,corespondent RRA la Paris
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
8 Iulie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza