Franţa, în recesiune pentru a doua oară

Franţa, a doua economia europeană, se confruntă cu un şomaj la nivel record şi cu scăderea încrederii consumatorilor.

Adăugat: 15 Mai 2013
Ultima actualizare:15 Mai 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Franţa a intrat în recesiune pentru a doua oară în ultimii patru ani, arată cifrele oficiale publicate de biroul de statistică de la Paris.

Produsul Intern Brut al celei de-a doua mari economii europene a avut o contracţie de 0,2% în primul trimestru al acestui an, în timp ce Germania, cea mai puternică economie a Europei, a evitat la limită recesiunea, potrivit specialiştilor.

Franţa se confruntă cu un şomaj la nivel record şi cu scăderea încrederii consumatorilor.  

Economia franceză nu a mai fost confrunată din 2009 cu două trimestre consecutive de evoluţie negativă a PIB.

Producţia industrială stagnează, la fel şi cheltuielile pentru consum ale francezilor, investiţiile sunt în scădere pentru al cincilea trimestru consecutiv, iar exporturile au scăzut şi ele.

Economiştii nu anticipaseră o astfel de recesiune, mulţi specialişti prevedeau o scădere a PIB cu numai 0,1%. INS anticipa o creştere economică nulă pe primul trimestru, în timp ce Banca Franţei, mai optimistă, anunţa o creştere de 0,1%.

Fostul prim ministru François Fillon a declarat că recesiunea este o problemă specifică pentru Franţa, problema fiind, după părerea lui, slaba competitivitate a industriei franceze.

Guvernul numit de preşedintele François Hollande a stopat toate reformele începute de guvernul precedent, a mai spus François Fillon.

Pentru actualul ministru al economiei, Pierre Moscovici, intrarea Franţei în recesiune nu este însă o surpriză; ea se datorează în primul rând conjuncturii economice din zona euro.

Totodată, el a dat asigurări cu privire la faptul că Franţa îşi menţine prevederea de creştere economică pozitivă pentru 2013, tot aşa cum îşi menţine şi obiectivul de a inversa curba şomajului până la sfârşitul acestui an.



Autor:
Tudor Ţepeneag
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
15 Mai 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza