FOTO Cozi la vot în străinătate

La multe secţii de votare din străinătate s-au format cozi de sute de persoane, transmit corespondenţii Radio România Actualităţi.

Adăugat: 2 Noiembrie 2014
Ultima actualizare:3 Noiembrie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Coadă la vot în Italia. Foto: Elena Postelnicu
trimite pe mail

UPDATE Aproximativ 1.600 de cetăţeni români au votat până la ora 16:00 la secţiile organizate în Belgia, circa 600 de persoane în cele 3 secţii deschise pe teritoriul Israelului, transmit corespondenţii RRA.

În Spania, până la ora 16.00, au votat  aproape 19.000 de români rezidenţi în Spania.

Prezenţa la urne este numeroasă în ţările cu comunităţi importante de români.

La Chişinău, Roma sau Madrid s-au format cozi de sute de persoane, iar cele mai multe şi-au exprimat votul în jurul prânzului.

Coadă la vot în Chişinău

Sute de cetăţeni români din Republica Moldova au făcut de dimineaţă cozi la secţiile de vot deschise la Chişinău şi sunt nevoiţi în continuare să aştepte ore în şir pentru a-şi putea exercita acest drept, pentru că au fost amenajate doar patru secţii.

În Republica Moldova funcţionează în total 21 de secţii de votare.

Oficial, aproximativ 350.000 de moldoveni deţin şi cetăţenie română.

Cozi de 50 de persoane în Italia

Timp de aşteptare destul de mare şi în Italia, după cum transmite corespondentul RRA, Elena Postelnicu.

La consulatul României de la Roma aşteaptă aproximativ 400 de cetăţeni cu drept de vot la toate cele şapte secţii din regiunea Lazio, cu cea mai mare comunitate de români, se stă la coadă pentru a se vota.

Afluenţa de persoane se inregistreaza si la o secţie de votare de langa Roma, de la Tivoli, unde au votat deja 500 de persoane.

FOTO Elena Postelnicu. Coadă la vot în Italia

In Italia, cei aproximativ 950.000 de romani cu rezidenta au la dispoziţie 51 de sectii de votare si 126.800 de buletine de vot.

Timp de aşteptare mare la vot, în Spania

La Madrid se stă cam 45 de minute pentru a se vota, întrucât cetăţenii trebuie să completeze declaraţia pe proprie răspundere că nu şi-au exercitat acest drept în altă parte.

Prezenţa la urne este numeroasă, informează corespondentul RRA,  Ana Maria Damian.

La ora locală 13:00, numărul trecea de 10.100, deşi procedura este lentă, din cauza obligaţiei de a completa declaraţia pe propria răspundere prevăzută de lege pentru evitarea votului dublu.

În lipsa registrului electoral, românii din străinătate votează pe liste suplimentare, care se completează de mână de către membrii secţiilor de votare.

Românii din Spania care au venit astăzi la vot au afirmat că au votat pentru binele României şi pentru a putea să se întoarcă acasă într-o ţară cu un nivel economic ridicat şi fără corupţie.

Până acum, votul decurge fără incidente.

FOTO Votul în Belgia. Sursa: Cerasela Rădulescu, corespondet RRA

Şi la Stuttgart s-a stat la coadă la vot.

FOTO Votul la Consulatul onorific din Stuttgart

Votul în străinătate

900 de persoane au fost la vot în această dimineaţă în Belgia, unde sunt disponibile patru secţii de votare, toate la Bruxelles.

În Israel, românii se pot prezenta la vot în trei secţii, deschise la Tel Aviv, Ierusalim şi Haifa.

De asemenea, pe teritoriul Statelor Unite sunt organizate 22 de secţii de votare, în zonele în care există comunităţi româneşti importante, iar procesul electoral va începe peste o oră.

Alegătorii care se află astăzi în străinătate votează după ce declară în scris, pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acest tur de scrutin.

Vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Marian Muhuleţ, a anunţat că, până la ora 13:00 s-au prezentat la secţiile de vot amenajate în străinătate  un număr de 40.206 alegători, centralizaţi pe baza datelor primite de la un număr de 262 de secţii de votare din totalul de 294 de secţii de votare organizate peste hotare.

Comunicat BEC privind prezenţa la vot în străinătate

Până la acest moment s-au închis patru secţii de votare din străinătate, din două ţări.Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
2 Noiembrie 2014
Ultima actualizare:
3 Noiembrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza