Fostul șef al CIA: România trebuie să continue să îşi profesionalizeze armata

Fostul şef al CIA, David Petraeus, susține că România trebuie să continue să îşi profesionalizeze armata.

Adăugat: 5 Mai 2017
Ultima actualizare:5 Mai 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Românii ar trebui să fie mândri de militarii lor care luptă sau au luptat în Afganistan şi în Irak, pentru că sunt de un profesionalism şi un curaj extraordinare, a declarat astăzi, la Bucureşti, fostul şef al CIA David Petraeus.

El a precizat că România trebuie să continue să îşi profesionalizeze armata.

Generalul Petraeus a atras atenţia şi asupra uneia dintre cele mai mari ameninţări actuale, războiul hibrid, inclusiv informaţional.

Generalul David Petraeus a declarat că până acum administraţia Trump a arătat că va continua să pună accent, în relaţiile externe, pe respectarea statului de drept.

El a avertizat că, în ceea ce priveşte influenţa Rusiei, îngrijorarea cea mai mare nu vine atât din ameninţarea militară, care poate fi blocată, la care se poate reacţiona, ci din războiul hibrid, inclusiv informaţional.

"Este vorba de exploatarea oportunităţilor oferite de internet şi de reţelele de socializare, prin capacităţi de amplificare a mesajelor în spaţiul cibernetic, mai ales de către o ţară ca Rusia, cu specialişti buni în domeniu, cu scopul de a influenţa politica internă a altor ţări. Cred că liderii reţelelor de socializare şi furnizorii de internet trebuie să abordeze această provocare în creştere, aşa cum au făcut în trecut în Statele Unite cu modalităţile de eliminare a pornografiei infantile şi cum încearcă acum să rezolve problema extremismului online, de vreme ce grupări teroriste folosesc spaţiul virtual ca pe un nou câmp de luptă", a spus David Petraeus.

În ceea ce priveşte Siria şi zonele acum controlate de teroriştii de la Daesh în Irak, fostul şef al CIA David Petraeus a explicat că cea mai grea luptă vine de fapt după lupta propriu-zisă de acum, cea cu mijloace miliare.

Este clar, a spus Petraeus, că zonele neguvernate sau guvernate prost au fost, sunt şi vor fi exploatate de extremişti sau sunt terenuri propice extremiştilor. După eliminarea fizică a teroriştilor, e nevoie de o strategie sustenabilă pe termen lung, iar asta înseamnă bună guvernare, adică o combinaţie între stat de drept şi securitate.

Fostul şef al CIA David Petraeus a fost prezent la conferinţa "Buna guvernare", organizată de Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti şi de un think-tank, Strategikon.Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
5 Mai 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza