Fostul președinte Iliescu și doi foști demnitari, acuzaţi de crime împotriva umanității

Fostul președinte Ion Iliescu, fost șef al SRI, Virgil Măgureanu și fostul general Victor Stănculescu sunt acuzați de crime împotriva umanităţii.

Adăugat: 21 Octombrie 2015
Ultima actualizare:21 Octombrie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Ion Iliescu, fost președinte al României
trimite pe mail

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, şi doi foşi înalţi foşti demnitari sunt acuzaţi de crime împotriva umanităţii în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

În timpul evenimentelor de atunci patru oameni au murit, trei au fost răniţi prin împuşcare, iar aproape o mie au fost vătămaţi corporal sau lipsiţi de libertate.

Fostul preşedinte Ion Iliescu s-a prezentat în această dimineaţă la Parchetul General, unde i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect pentru acuzaţia de infracţiuni contra umanităţii în dosarul Mineriada din 13-15 iunie 1990.

Acesta nu a făcut declaraţii jurnaliştilor, care îl aşteptau, nici la intrare, nici după întâlnirea cu procurorii.

Aceaşi calitate i s-a comunicat şi fostului şef al SRI, Virgil Măgureanu, care a spus că nu-şi reproşează nimic în legătură cu morţii; dar şi fostulului general Victor Stănculescu, care precizează că nu a fost în țară pe 13 iunie 1990.

"Am aflat că s-a deschis din nou urmărirea penală. N-am fost pe ziua de 13, când au fost victime, în ţară", a spus Victor Stănculescu.

Şi generalul în rezervă Vasile Dobrinoiu a fost citat astăzi la Parchetul General.

Procurorii militari au schimbat astăzi încadrarea juridică în infracţiuni contra umanităţii, iar în perioada următoare vor fi audiaţi mai mulţi suspecţi care deţineau la data evenimentelor funcţii de conducere la nivelul structurilor civile şi militare ale statului.

Dosarul Mineriadei din 1990 fusese închis în 2009, pe motiv că nu există probe suficiente, dar în martie anul acesta a fost redeschis.Autor:
Diana Surdu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
21 Octombrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza