Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Fostul premier Radu Vasile, regretat de politicieni

Preşedintele Băsescu, premierul Ponta, preşedintele Senatului - Crin Antonescu, dar şi alţi politicieni au transmis miercuri mesaje de condoleanţe după moartea fostului premier Radu Vasile, prima personalitate care a ocupat o asemenea funcţie după 1989.

Articol de Flori Doman, 03 Iulie 2013, 18:31

UPDATE Fostul premier Radu Vasile va fi depus joi, la ora 12:00, la Senat.

Secretarul general adjunct al Senatului, Dan Mihalache, a precizat că trupul neînsufleţit al fostului premier va fi depus la Senat de joi, de la ora 12:00, până vineri, la ora 10:00.

Oricine va dori să-i aducă un ultim omagiu fostului premier va avea acces nerestricţionat.

Moartea lui Radu Vasile, miercuri dimineaţa, din cauza unei boli necruţătoare, a generat o serie de reacţii în rândul oamenilor politici alături de care fostul premier s-a aflat la cârma ţării.

Liderii politici şi politicieni cu nume sonore din România au prezentat condoleanţe şi cuvinte de apreciere în urma decesului fostului premier.

Băsescu: Radu Vasile, un premier bun

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că Radu Vasile a fost un premier bun, într-o perioadă foarte dificilă, când România îşi punea problema dacă intră în încetare de plăţi, care a găsit resurse şi inteligenţa să spună "da" unor programe care sunt implementate şi acum.

"Exprim regretul meu profund pentru trecerea în nefiinţă a lui Radu Vasile. A fost un prim ministru într-o perioadă extrem de dificilă, când ne puneam problema dacă România intră în încetare de plăţi sau nu. Cu toate acestea, el a găsit resurse şi inteligenţa să spună da unor programe care şi astăzi sunt implementate sau în curs de implementare", a afirmat Băsescu, care a fost ministru al Transporturilor în Guvernul Radu Vasile.

Şeful statului a spus că datorită lui Radu Vasile România are acum cel mai mare terminal de containere în Portul Constanţa.

"Radu Vasile a marcat epoca lui, dar şi ce a urmat după el, prin curajul de a spune da unor miniştri care îi propuneau proiecte. Îmi exprim profundul regret şi compasiune. A fost un prim ministru bun, pe care România l-a avut într-o perioadă extrem de grea", a adăugat şeful statului.

Ponta: Radu Vasile a marcat istoria post-decembristă a României

Premierul Victor Ponta îşi exprimă profundul regret faţă de trecerea în nefiinţă a fostului prrim-ministru Radu Vasile şi transmite sincere condoleanţe pentru familia îndoliată, se arată într-un mesaj al Guvernului.

"Trecerea în nefiinţă, după o grea suferinţă, a fostului premier Radu Vasile reprezintă o pierdere grea pentru România. Radu Vasile a marcat istoria post-decembristă a României, fiind prim-ministru într-o perioadă dificilă a tranziţiei. În numele Guvernului, şi al meu personal, adresez sincere condoleanţe şi îmi exprim compasiunea şi solidaritatea faţă de familia îndoliată. Dumnezeu să-l odihnească în pace!", se arată într-un comunicat transmis de Guvern.

Antonescu, despre Radu Vasile: E o pierdere pentru întregul popor

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, declară că Guvernul condus de Radu Vasile a făcut reforme curajoase, într-un context social dificil, cel al anilor 1998-1999.

"Este o pierdere pentru întregul popor român. Sincere condoleanţe familiei", a transmis liderul PNL.

Antonescu afirmă că a primit cu tristeţe vestea trecerii la cele veşnice, în noaptea de 2 spre 3 iulie 2013, a fostului prim-ministru Radu Vasile.

"Îmi amintesc de perioada complicată si de reformele curajoase făcute de Guvernul condus de Radu Vasile într-un context social dificil, cel al anilor 1998-1999. Este o pierdere pentru întregul popor român. Sincere condoleanţe familiei. Sunt cu gândul alături de cei ce l-au avut aproape iar eu ma număr printre românii norocoşi care a avut privilegiul de a-l cunoaşte. Dumnezeu să-l odihnească in pace!", a subliniat Crin Antonescu.

Iliescu: Radu Vasile a fost un om deschis dialogului; ne-am stimat şi respectat reciproc

Şi fostul şef al statului Ion Iliescu a declarat, miercuri, că fostul premier Radu Vasile a fost un om deschis dialogului, el arătând că această deschidere spre dialog şi consultare a caracterizat poziţia sa ca om politic şi că a avut cu acesta relaţii de respect reciproc.

"El are un om deschis dialogului şi, în ciuda faptului că ne aflam pe poziţii politice diferite, relaţia noastră a fost o relaţie civilizată, de stimă şi respect reciproc. Este ceea ce caracteriza poziţia lui ca om politic", a spus Iliescu, citat de Mediafax.

Ion Iliescu a mai arătat că această deschidere spre dialog l-a caracterizat pe Radu Vasile şi în perioada în care a fost premier, când a avut porbleme delicate, dificile.

"Nu ezita să se consulte. A fost momentul când minerii din Valea Jiului porniseră spre Capitală. El a plecat înaintea lor, a intrat în dialog cu ei, apoi în dialog cu partidele", a mai spus Iliescu.

Hunor: Radu Vasile a fost un lider curajos, un om deschis dialogului

Radu Vasile va rămâne în istorie ca premierul guvernului care a pregătit începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, a fost un lider curajos care a aplicat reforme economice extrem de dure, a declarat, miercuri, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

"Mandatul său în fruntea Guvernului s-a desfăşurat într-o perioadă dificilă din punct de vedere politic şi economic pentru România. Radu Vasile va rămâne în istorie ca premierul guvernului care a pregătit începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. A fost un lider curajos", a afirmat Kelemen Hunor, potrivit unui comunicat transmis de UDMR.

Liderul Uniunii arată că Radu Vasile a reuşit să menţină o coaliţie de guvernare compusă din partide cu ideologii şi interese diferite până în momentul în care formaţiunile care au avut interese legate de voturi nu i-au mai acordat sprijinul.

"A fost un lider optimist şi determinat. Radu Vasile a fost un om deschis dialogului; UDMR a avut relaţii bune, apropiate, de stimă şi respect reciproc cu Radu Vasile. Această deschidere spre dialog şi consultare a caracterizat poziţia sa ca om politic. Uniunea Democrată Maghiară din România a pierdut astăzi un fost partener de nădejde în procesul îndelungat şi anevoios de democratizare, modernizare şi europenizare a României", a mai afirmat liderul UDMR, care a transmis condoleanţe familiei şi prietenilor fostului premier.

Ciuhandu: Probabil mai putea face multe pentru societate

Fostul preşedinte al PNŢCD Timiş Gheorghe Ciuhandu spune că Radu Vasile "era un om foarte inteligent şi probabil mai putea face foarte multe pentru societatea românească".

Gheorghe Ciuhandu a declarat, mirecuri, că regretă dispariţia fostului premier Radu Vasile şi că aflase că acesta era bolnav de mai mulţi ani.

"Am auzit şi eu acum câteva minute despre moartea lui Radu Vasile şi, ce pot să spun, regret profund. Ştiam că era bolnav de câţiva ani buni şi, din păcate, starea sănătăţii nu i-a mai permis să depună activitate în partid. Nu pot să spun că am avut o relaţie profesională strânsă cu el, cel puţin în ultima vreme, pentru că se retrăsese din politică. Era un om foarte inteligent şi probabil mai putea face foarte multe pentru societatea românească", a afirmat Ciuhandu.

Radu Vasile va fi înmormantat vineri, la Cimitirul Bellu

Fostul premier va fi înmormântat vineri, la Cimitirul Bellu Catolic din Capitală, potrivit fiului acestuia, Tudor Vasile.

Acesta a rugat presa să-i respecte familia în aceste momente dificile, spunând că tatăl său "a plecat liniştit dintre noi".

"Tata a plecat liniştit dintre noi. Vă rog să respectaţi acest moment trist, să fiţi mai puţin agresivi", le-a cerut Tudor Vasile jurnaliştilor.

Radu Vasile a decedat, miercuri dimineaţă, la vârsta de 71 de ani, după o lungă luptă cu cancerul de colon.

El a fost prim-ministru în perioada aprilie 1998 şi decembrie 1999, propus de PNŢCD.

Fostul prim-ministru a fost senator din partea Partidului Democrat şi membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Liban şi UNESCO.

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut
Știri 27 Martie 2024, 08:19

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut

Deşi veniturile totale în ianuarie şi februarie au fost mai mari cu peste 17 procente, raportate la primle două luni din...

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut
Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege
Știri 26 Martie 2024, 17:49

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare vor fi plafonate, potrivit unui proiect de lege adoptat...

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege
Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Știri 25 Martie 2024, 19:36

Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare

Liderii coaliţiei de guvernare au decis în şedinţa de la Palatul Victoria ca Mihai Tudose să deschidă lista comună PSD-PNL la...

Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament
Știri 25 Martie 2024, 19:19

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament

Deputaţii au dezbătut în plen moţiunea simplă iniţiată de USR şi Forţa Dreptei împotriva ministrului agriculturii, Florin Barbu.

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament
PSD şi PNL au validat candidaţii pentru lista comună la alegerile europarlamentare din 9 iunie
Știri 25 Martie 2024, 09:31

PSD şi PNL au validat candidaţii pentru lista comună la alegerile europarlamentare din 9 iunie

La social-democraţi lista este deschisă de Mihai Tudose, iar la liberali de Rareş Bogdan.

PSD şi PNL au validat candidaţii pentru lista comună la alegerile europarlamentare din 9 iunie
România intră în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din 31 martie
Știri 25 Martie 2024, 08:49

România intră în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din 31 martie

Începând cu 31 martie, pasagerii nu se vor mai opri la filtrele de control la graniţă pentru a le fi verificate documentele,...

România intră în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din 31 martie
Robert Negoiţă a depus o plângere penală împotriva primarului general Nicuşor Dan
Știri 22 Martie 2024, 16:00

Robert Negoiţă a depus o plângere penală împotriva primarului general Nicuşor Dan

Robert Negoiţă susţine că nu poate demara proiecte importante pentru sector deoarece nu primeşte avizele necesare de la...

Robert Negoiţă a depus o plângere penală împotriva primarului general Nicuşor Dan
PSD şi PNL vor vota bugetul Capitalei propus de primarul Nicuşor Dan
Știri 22 Martie 2024, 09:08

PSD şi PNL vor vota bugetul Capitalei propus de primarul Nicuşor Dan

Proiectul depus de primarul Nicuşor Dan a trecut de votul consilierilor, după trei respingeri anterioare.

PSD şi PNL vor vota bugetul Capitalei propus de primarul Nicuşor Dan