Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Fostul premier israelian, Ariel Sharon, a murit

După o perioadă de opt ani în cursul căreia s-a aflat într-o comă indusă, fiind internat în spital, fostul premier israelian Ariel Sharon a murit.

Fostul premier israelian, Ariel Sharon, a murit

Articol de Luminiţa Apostolescu, 11 Ianuarie 2014, 15:03

Ariel Sharon se afla de opt ani într-o stare comatoasă, după al doilea atac cerebral din 2006.

A fost un premier foarte puternic şi autoritar; a participat la toate războaiele Israelului, transmite corespondentul RRA în Israel, Dragos Ciocârlan.

Preşedintele Israelului, Shimon Peres, a declarat că Ariel Sharon îşi iubea poporul şi poporul l-a iubit, a contribuit mult la securitatea Israelului, ştia să decidă şi să pună în aplicare deciziile.

A fost unul dintre cei mai mari apărători ai Israelului.

Premierul Benjamin Netanyahu l-a elogiat pe Ariel Sharon, spunând că a avut un rol major în lupta pentru securitatea Israelului.

Ministrul finanţelor, Yair Lapid, spune despre Ariel Sharon că a fost unul dintre cei mai mari lideri ai statului Israel, comandant pe teren şi fără egal în diplomaţie şi politică.

Pentru şeful Partidului Muncii, Isaac Herzog, Ariel Sharon a fost un adevărat sionist şi un lider de mare curaj.

Sharon, iubit şi criticat

General în rezervă, fost comandant al trupelor de paraşutişti, Ariel Sharon a avut un rol decisiv în războiul de Yom Kippur, iar apoi, în primul război din Liban, a fost foarte criticat.

În timp şi-a schimbat viziunea politică: de la adeptul coloniilor, a devenit un promotor al acordurilor politice şi de pace.

Ariel Sharon este cel care a iniţiat retragerea din zona Kadiv şi a dezafectat aşezările din nordul Fâşiei Gaza, în 2005.

Întrucât s-a lovit de dificultăţi în partidul său Likud, Ariel Sharon a creat noua formaţiune Kadima, care la alegeri a zdrobit Likudul, deşi nu se mai afla în fruntea partidului.

Se ştie de foarte mulţi ani că a dorit să fie înmormântat la ranch-ul său din Negev, alături de soţia Lili, care a murit în 2000, o româncă originară din Braşov.

Consiliul regional Eschol a anunţat că s-a angajat în legătură cu mormântul şi piatra funerară.

Băsescu: Ariel Sharon rămâne una dintre figurile marcante din istoria modernă a Israelului

Preşedintele Traian Băsescu a transmis sâmbătă, un mesaj de condoleanţe la încetarea din viaţă a fostului premier Ariel Sharon, un "om de stat ale cărui viziune şi eforturi au contribuit la consolidarea identităţii Statului Israel".

"Încetarea din viaţă a lui Ariel Sharon, om de stat ale cărui viziune şi eforturi au contribuit la consolidarea identităţii Statului Israel, reprezintă o pierdere însemnată pentru poporul său şi pentru întreaga lume. Prin acţiunile sale politice şi prin valorile pe care le-a susţinut în întreaga sa activitate, Ariel Sharon rămâne una dintre figurile marcante din istoria modernă a Statului Israel", se spune în mesajul preşedintelui Băsescu, potrivit unui comunicat de presă al Admnistraţiei Prezidenţiale.

Şeful statului transmite condoleanţe familiei şi celor care l-au preţuit pe Ariel Sharon.

Crin Antonescu îşi exprimă "profundul regret"

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a transmis un mesaj de condoleanţe poporului israelian şi familiei fostului premier Ariel Sharon.

"În numele Senatului României şi al meu personal, îmi exprim regretul profund pentru dispariţia dintre noi a fostului premier israelian Ariel Sharon", afirmă Crin Antonescu într-un comunicat.

Potrivit acestuia, Ariel Sharon atât prin activitatea sa militară prodigioasă, cât şi de important om politic, a contribuit decisiv la transformarea şi consolidarea statului israelian aşa cum este el astăzi.

Ponta, mesaj de condoleanţe

Premierul Victor Ponta a transmis sâmbătă un mesaj de condoleanţe poporului israelit şi familiei fostului prim-ministru Ariel Sharon, exprimându-şi profundul regret pentru moartea fostului premier israelian, se arată într-un comunicat al Guvernului.

"Am primit cu mare tristeţe vestea că un mare om politic şi strateg militar al Statului Israel a trecut în nefiinţă. Ariel Sharon a fost un adevărat lider, luptând pentru ţara sa atât pe front, ca militar, dar şi ca lider politic şi prim-ministru. Doresc să transmit expresia profundei mele compasiuni faţa de familia îndurerată şi poporul israelit şi să le adresez acestora sincere condoleanţe", a afirmat Victor Ponta.

Realizator: Preşedintele francez François Hollande a declarat azi că fostul premier israelian Ariel Sharon a fost un actor important în istoria ţării sale. La rândul său, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a salutat curajul politic de care a dat dovadă Ariel Sharon. Într-un comunicat, fostul preşedinte american Bill Clinton şi soţia sa, Hillary, au declarat că Ariel Sharon şi-a dedicat viaţa Israelului.

Ariel Sharon, biografie completă

Ariel Sharon (Arik Scheinerman) s-a născut la 26 februarie 1928, într-o familie de imigranţi ruşi, în chibuţul Kfar Malal, la nord de Tel Aviv.

A luptat în războiul de independenţă din 1948-1949.

În anii '50, conduce cu succes mai multe operaţiuni militare de represalii împotriva trupelor egiptene care staţionau în regiunea Gaza.

În 1962, Ariel Sharon a absolvit facultatea de drept a Universităţii din Ierusalim.

În 1963, el preia conducerea celebrei Unităţi 101, însărcinată cu lupta antiteroristă, conducând acţiuni contra fedainilor palestinieni. Promovat rapid datorită calităţilor sale de comandant şi datorită înclinaţiei sale către ofensivă, ajunge general de brigadă. Sharon conduce cu brio o divizie blindată în Războiul de 6 zile, desfăşurat în 1967, în care arabii sunt înfrânţi, fiind obligaţi să cedeze Ierusalimul de Est, Fâşia Gaza şi Cisiordania (teritoriile de pe malul de vest al Iordanului).

În timpul războiului de Yom Kippur, în 1973, el trece canalul de Suez în fruntea blindatelor sale şi încercuieşte armata egipteană. În decembrie 1973, este unul din fondatorii partidului Likud şi este ales pentru prima oară deputat în Knesset (parlamentul israelian), dar demisionează un an mai târziu, pentru a deveni, în 1975, consilier pe probleme de securitate al primului ministru Yitzhak Rabin. Este ales din nou deputat în Knesset, în 1977.

Între 1977-1981 deţine portofoliul ministerului agriculturii, în guvernul condus de Menachem Begin.

Între 1984-1990, Ariel Sharon a fost ministru al comerţului şi industriei.

În această calitate a încheiat cu SUA, în 1985, Acordul de comerţ liber. La începutul anilor '90, este numit ministru al construcţiilor şi locuinţelor. În 1996 devine ministru al infrastructurii naţionale. În 1998, devine ministru de externe în guvernul de dreapta condus de Benjamin Netanyahu.

În urma alegerii lui Ehud Barak ca prim-ministru în mai 1999, Ariel Sharon devine liderul interimar al partidului de dreapta Likud, fiind ales în septembrie 1999, preşedintele acestuia.

La 6 februarie 2001, candidat al dreptei israeliene, Ariel Sharon, câştigă alegerile pentru funcţia de premier al Israelului, obţinând 62,3% din sufragiile exprimate.

În 2003, câştigă din nou alegerile anticipate, rămânând în funcţia de premier.

La 8 februarie 2005, în cursul summitului israeliano-palestinian de la Sharm el-Sheikh (Egipt), Sharon şi liderul palestinian Mahmud Abbas anunţă instituirea unui armistiţiu.

La 17 august, Israelul începe retragerea unilaterală din Fâşia Gaza, care se încheie în septembrie.

La 21 noiembrie 2005, Ariel Sharon demisionează din fruntea blocului Likud şi pune bazele unui nou partid, de centru-dreapta, numit Kadima ('Înainte', în limba ebraică). Preşedintele Moshe Katzav dizolvă Knesset-ul şi fixează alegeri anticipate pentru 28 martie 2006.

Fostul premier Shimon Peres demisionează din Partidul Muncii (centru-stânga) pentru a se alătura Kadima. La 18 decembrie 2005, Ariel Sharon are primul accident vascular, calificat de medici uşor. El părăseşte spitalul la două zile după internare.

În noaptea de 4 ianuarie 2006, este din nou internat în urma unei puternice hemoragii cerebrale. Este supus la mai multe intervenţii chirurgicale.

Ariel Sharon a fost declarat oficial în incapacitatea de a-şi exercita funcţiile la 14 aprilie 2006, după 100 de zile de la internarea sa, conform legislaţiei israeliene.

Decizia a marcat oficial sfârşitul mandatului său în fruntea executivului.

La 28 mai, Ariel Sharon a fost transferat de la spitalul Hadassah din Ierusalim la spitalul Tel Hashomer Sheba din Tel Aviv, la o secţie specializată în tratarea stărilor de comă.

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Știri 22 Aprilie 2024, 13:50

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud

Coreea de Sud este prima ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relaţiile la nivel de parteneriat strategic.

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 10:43

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră

Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună pentru a supune aprobării solicitările preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la...

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța
Știri 19 Aprilie 2024, 19:50

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța

Dezvoltarea capacităţii Portului Constanţa, cel mai mare hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră pentru Europa...

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța
Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Știri 19 Aprilie 2024, 13:16

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament

Conducerea Societății Române de Radiodifuziune (SRR) a depus la Parlament, săptămâna aceasta, raportul de activitate pe anul...

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
Știri 19 Aprilie 2024, 09:18

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare

Interviu cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
Știri 19 Aprilie 2024, 09:03

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic naţional, informează executivul de la București.

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
Știri 18 Aprilie 2024, 10:44

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite

Premierul Marcel Ciolacu are astăzi în Emiratele Arabe Unite întrevederi cu oficiali din această ţară, în cadrul unei vizite...

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Știri 17 Aprilie 2024, 17:59

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"

România poate fi poarta de investiţii a statului Qatar în Uniunea Europeană, i-a transmis premierul Marcel Ciolacu omologului...

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"