Foştii miniştri Codruţ Sereş şi Zsolt Nagy, condamnaţi definitiv la închisoare

Foştii miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy au fost condamnaţi definitiv marţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul privatizărilor strategice.

Adăugat: 27 Ianuarie 2015
Ultima actualizare:27 Ianuarie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Radio Reşiţa Codruţ Sereş stânga şi Zsolt Nagy
trimite pe mail

Codruţ Sereş a  fost condamnat la 4 ani şi opt luni cu executare, iar Zsolt Nagy a primit o condamnare de 4 ani cu executare, în acelaşi dosar.

Sentinţa dată astăzi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul privatizărilor strategice este definitivă.

Acuzaţiile se referă la privatizarea Electrica Muntenia Sud, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, procesele de privatizare şi restructurare ale Romaero Bucureşti şi Avioane Craiova, aflate în portofoliul Ministerului Economiei.

Toate pedepsele au fost micşorate în apel.

În timp ce foştii miniştri au primit 4 ani şi 8 luni şi 4 ani, foştii consilieri Dorinel Mucea şi Radu Donciu au fost condamnaţi la 5 ani şi, respectiv, 4 ani de detenţie, iar consultanţii internaţionali Vadim Benyatov şi Stamen Stancev, la 4 ani şi 6 luni, respectiv, 5 ani şi 2 luni de închisoare.

Procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe foştii demnitari alături de alte opt persoane în martie 2009, acuzaţi de constituire de grup infracţional organizat şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Acuzaţiile se referă la privatizarea Electrica Muntenia Sud, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, procese de privatizare sau restructurare a Romaero Bucureşti şi Avioane Craiova, aflate în portofoliul Ministerului Economiei.

Completul de cinci judecători a menţinut celelalte dispoziţii ale sentinţei de la prima instanţă, dată în decembrie 2013, care însă a pronunţat pedepse mult mai mari.

Amintim că cei doi foşti miniştri au fost trimişi în judecată, în martie 2009, sub acuzaţia de aderare la un grup infracţional organizat, cu caracter transnaţional şi trădare prin transmitere de secrete.

Acuzaţiile se referă la privatizarea Electrica Muntenia Sud, vânzarea unui pachet de 8 la sută din acţiunile Petrom şi procesele de privatizare la Romaero şi Avioane Craiova.

Anul trecut, au fost condamnate în cazul privatizărilor strategice  mai multe persoane, printre care Codruţ Şereş la şase ani închisoare cu executare, fostul ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Zsolt Nagy, la cinci ani de detenţie şi Stamen Stanchev  la 11 ani de închisoare.

Şi Sereş şi Nagy au atacat decizia cu recurs.Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Diana Surdu
Adăugat:
27 Ianuarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza