Forţe NATO, dislocate în ţările din Est, inclusiv în România

Marea Britanie, SUA, Canada şi Germania trimit mari forţe militare în Polonia, Ţările Baltice şi România ca răspuns la acţiunile de forţă ale Rusiei

Adăugat: 27 Octombrie 2016
Ultima actualizare:27 Octombrie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Marea Britanie va trimite la anul în România avioane de vânãtoare, iar SUA au promis Poloniei trupe, tancuri şi artilerie în cadrul celei mari dizlocări de forţe militare ale NATO în Europa de Est dupã rãzboiul rece.

Germania, Canada şi alţi aliaţi au promis şi ei sã trimitã tehnicã de luptã în Europa de Est în timpul reuniunii miniştrilor apãrãtii care s-a desfãşurat la Bruxelles pânã miercuri seara târziu, au transmis agenþiile de presã.

În acelaşi timp, douã nave de rãzboi ruse dotate cu rachete balistice au intrat în Marea Balticã, iar Moscova a renunţat la solicitarea ca trei nave militare ale sale sã acosteze la Ceuta, în Africa de Nord, dupã ce aliaţii din NATO au declarat cã acele nave ar putea fi utilizate împotriva civililor în operaţiunea ruso-sirianã din zona Alep, a scris Reuters.

Secretarul General al NATO a amintit cã circa 4000 de militari urmeazã sã fie dizlocaţi în statele baltice şi în Europa de Est ca rãspuns la întãrirea prezenţei militare ruse. Ministrul apãrãrii al Regatului Unit, Michael Falon, a anunţat cã Londra va dizloca în regiune tancuri şi drone din cauza ameninţãrilor Rusiei la adresa NATO.

Incã se discutã sub ce formã sã fie întãritã prezenþa în Marea Neagrã a organizaţiei, dupã ce Rusia a anexat ilegal Crimeea şi a concentrat în regiune tehnicã militarã. "The Telegraph" a precizat cã circa 800 de militari britanici cu tancuri, blindate şi avioane fãrã pilot vor pleca în primãvarã în Estonia, surse avansând ideea cã timp de şase luni efectivele britanice vor fi locate în baza Tapa, la 150 de kilometri de frontiera rusã, acesta fiind doar începutul prezenþei britanice în Estonia, efectivul militar britanic deja dizlocat acolo urmând a creşte cu 500 de militari.

La rândul sãu, "Guardian" remarcã punerea în dispozitiv a avioanelor britanice Typhoon care sã participe la apãrarea spaþiului aerian în scopul liniştirii aliaţilor de la Marea Neagrã, fiind pentru prima datã când aparate britanice vor fi trimise sã patruleze cerul român.

Acelaşi ziar scrie cã SUA şi Canada se pregãtesc sã trimitã forţe militare în Europa de Est, în timp ce contingentul britanic se estimeazã sã includã şi unitãţi de infanterie dotate cu maşini de luptã Warrior, precum şi tancuri Chalanger 2, iar "Times" remarcã şi el cã aceastã operaţiune cu forţe militare va fi cea mai mare dizlocare de dupã rãzboiul rece".Autor:
Radiojurnal
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
27 Octombrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza