Fondurile europene, punctul slab al României

Comisia Europeană va impune corecţii României, pentru continuarea unor programe, după ce s-au descoperit nereguli, în special la achiziţiile publice.

Adăugat: 18 Septembrie 2012
Ultima actualizare:18 Septembrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Criza politică din România s-a încheiat, consideră premierul  Victor Ponta, după întâlnirea pe care a avut-o la Bruxelles, cu preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.

Fondurile europene, gradul scăzut de absorbţie şi proasta gestionare a banilor continuă să fie principal punct nevralgic al României, în calitate de membru al Uniunii Europene.

Comisia Europeană va impune corecţii României,  pentru continuarea unor programe, după ce s-au descoperit nereguli, în special la achiziţiile publice, dar, acum, autorităţile române urmează să negocieze procentele acestor corecţii.

Premierul Victor Ponta a avertizat că riscăm să pierdem banii.

"Cel mai mare dezastru produs în absorbţia fondurilor europene a fost produs în 2009 - 2011 de câtre ANRMAP, de către cei care gestionează achiziţiile publice. A fost acolo o doamnă care a făcut o catastrofă. Şi, practic, toate proiectele care au trecut pe la ANRMAP sunt considerate de către Autoritatea de Audit, atât cea naţională, cât şi cea europeană, ca fiind absolut nesatisfăcătoare. Am făcut modificările de proceduri, dacă vreţi, am făcut şi sesizările de rigoare, sunt convins că, la un moment dat, DNA va avea timp să studieze aceste lucruri", a spus Ponta.

Statul va trebui să dea bani înapoi

Beneficiarii proiectelor care au încasat deja banii nu vor fi afectaţi, statul va fi cel păgubit, pentru că acesta trebuie să dea înapoi sumele care vor fi stabilite cu Comisia Europeană, dar este posibil să fie făcute corecţii pe programe care au proiecte în derulare.

Aşadar, unele proiecte pot rămâne fără o parte din bani, în schimb, fondurile care ar putea fi luate de la un program, este posibil să fie alocate altui program, dar, pentru ca  banii mutaţi la alt program să fie cheltuiţi, este nevoie ca românii să depună noi cereri de finanţare pentru noi proiecte, iar acest lucru nu este tocmai sigur, de vreme ce România are încă o rată mică de cheltuire a banilor europeni.

În ce priveşte eventuala aderare la Uniunea Bancară, propusă de Comisia Europeană, care presupune un control european asupra băncilor din zona euro, care în România domină sistemul bancar, premierul Victor Ponta a spus că se abţine să se pronunţe până când comisiile de buget şi Banca Naţională vor face o analiză.

La Bruxelles, săptămâna trecută, preşedintele Traian Băsescu a declarat că susţine aderarea României la Uniunea Bancară.Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
18 Septembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza