Foaia de parcurs a Parteneriatului strategic bilateral româno-francez, semnată de cei doi premieri

Consolidarea cooperării cu Franţa, proiectul european, fenomenul migraţiei, upta împotriva terorismului, sunt câteva dintre obiectivele incluse în documentul semnat de premierii Franţei şi României.

Adăugat: 10 Iunie 2016
Ultima actualizare:10 Iunie 2016

Politica Romaneasca
Foto: gov.ro
trimite pe mail

Potrivit comunicatului Guvernului României, Foaia de parcurs a Parteneriatului strategic bilateral româno-francez, semnată azi de premierul Dacian Cioloş şi omologul său francez, Manuel Valls, prevede, printre altele, consolidarea cooperării cu Franţa pe subiecte precum viitorul proiectului european, fenomenul migraţiei, evoluţiile din domeniul schimbărilor climatice şi energiei şi lupta împotriva terorismului.
 
"Cu ocazia întrevederii, a fost semnată noua Foaie de parcurs a Parteneriatului strategic bilateral, care reflectă interesul ambelor părţi pentru aprofundarea dialogului şi pentru trecerea la o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului strategic bilateral. Au fost identificate o serie de acţiuni cărora li se va acorda o atenţie specială în perioada imediată", precizează documentul.

De menţionat că prima parte a Foii de parcurs se referă la consolidării cooperării pe subiecte de interes deosebit ale agendei europene.

"Preşedinţia română a Consiliului UE, 2019 şi cooperarea cu partea franceză în acest context sunt reflectate în document ca evoluţii majore înregistrate pe parcursul ultimilor ani, îndeosebi la nivelul UE, ca şi la nivel internaţional. Documentul prevede, printre altele, consolidarea cooperării cu Franţa pe subiecte precum viitorul proiectului european, fenomenul migraţiei, evoluţiile din domeniul schimbărilor climatice şi energiei, lupta împotriva terorismului" se precizează în comunicat.

Partea a doua a documentului trasează direcţiile principale pentru aprofundarea colaborării între cele două state în domenii esenţiale de cooperare sectorială: economică (cu accent pe crearea de locuri de muncă şi stimularea creşterii; transporturi, agricultură; IMM-uri); administraţia publică; cooperarea descentralizată; coeziunea socială; sectorul financiar-bancar; justiţia; sănătatea; cercetarea şi educaţia; cultura; apărarea, afacerile interne; telecomunicaţiile şi societatea informaţională.

Guvernul precizează că premierul Manuel Valls a reiterat sprijinul părţii franceze pentru pregătirea sezonului cultural încrucişat România - Franţa 2018 - 2019, de marcare a Centenarului Marii Uniri şi a constituirii statului român modern 1918 - 2018.


 Autor:
Politica Romaneasca
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
10 Iunie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza