FMI: Salariul minim ar putea fi majorat

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks susţine că salariul minim ar avea şanse să fie majorat anul viitor.

Adăugat: 25 Octombrie 2010
Ultima actualizare:25 Octombrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional, Jeffrey Franks, a precizat după întâlnirea cu liderii sindicali, că ar putea fi loc de majorarea salariului minim, însă trebuie făcute calcule pentru a se vedea cât ar pute fi această creştere.

 

 

 

El a atras atenţia, însă, că o creştere exagerată a salariului minim ar putea avea efecte negative asupra economiei şi că trebuie respectată limita privind cheltuielile salariale convenite, deja, pentru anul 2011.

 

 

 

La rândul său, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a precizat că s-a discutat despre probleme legate de piaţa muncii şi crearea de noi locuri de muncă, despre măsuri de accelerarea absorpţiei fondurilor europene, dar şi despre o reanalizarea a calculelor privind cheltuielile salariale în vederea revenirii salariilor bugetarilor, la nivelul de dinainte de reducerea cu 25%.

 

 

 

Sindicatele s-au întâlnit cu reprezentanţii FMI aflaţi în misiune de evaluare la Bucureşti.

 

 

 

Reforma pensiilor şi a sistemului de salarizare bugetară asumată de guvern prin acordul de finanţare externă sunt nemulţumiri majore pentru organizaţiile sindicale şi se anunţau ca teme importante ale acestei întâlniri.

 

 

 

Sindicaliştii declarau înaintea întâlnirii, că în discuţiile cu reprezentanţii FMI vor fi abordate mai multe subiecte delicate.

 

 

 

Unul ar fi acela al salariului minim, ei susţinând valoarea de 750 de lei.

 

 

 

Cei de la sindicate au dorit să-i convingă pe experţii Fondului că o majorare treptată a salariului minim până la nivelul de 50% din salariul mediu pe economie ar fi o măsură benefică pentru populaţie.
 

 

 

 

FMI nu are informaţii despre modificarea Codului Muncii

 

 

 

Un alt subiect discutat a fost cel legat de modificarea Codului Muncii, liderii sindicali apreciind că schimbările propuse pentru flexibilizarea pieţei muncii afectează protecţia legală a angajaţilor în relaţia cu angajatorii.
 

 

 

 

Reprezentanţii FMI le-au răspuns că nu au cunoştinţă despre un proiect de modificare a Codului Muncii, că nu au solicitat executivului vreo astfel de modificare şi că aşteaptă un document oficial din partea guvernului prin care să constate ce se doreşte prin această măsură.
 

 

 

Despre salarizarea bugetarilor sindicatele spun că ar trebui ca aceasta să revină anul viitor la nivelul de dinainte de 1 iulie, ei apreciind că s-ar putea realiza acest lucru în cadrul limitei de cheltuieli convenite cu FMI.
 

 

 

Delegaţia FMI s-a deplasat şi la BNR, unde a discutat aspecte legate de politica monetară, iar ulterior vor avea loc două întâlniri la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi la Ministerul Sănătăţii.Autor:
Cristina Ghioca
Editor:
Cristina Ghioca
Reporter:
Iulian Olescu
Adăugat:
25 Octombrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza