FMI evaluează stadiul programelor de restructurare a companiilor de stat

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional a discutat, miercuri, la Ministerul Economiei despre stadiul programelor de restructurare a companiilor de stat şi despre înfiinţarea celor două companii energetice naţionale. FOTO: Agerpres

Adăugat: 4 Mai 2011
Ultima actualizare:4 Mai 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Delegaţia Fondului evaluează în aceste zile îndeplinirea de către România a condiţionalităţilor din acordul de tip preventiv.


Şeful misiunii fondului pentru România, Jeffrey Franks, s-a întâlnit şi cu o delegaţie a senatorilor condusă de preşedintele Senatului, Mircea Geoană.  


Codul Muncii, Codul de dialog social sau Legea educaţiei sunt legi pentru care guvernul şi-a angajat răspunderea în parlament fără a fi dezbătute, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, spunând că guvernul s-a folosit de pretextul FMI pentru a ocoli legislativul.  


"Am vorbit despre maniera inacceptabilă prin care guvernul se ascunde în spatele Fondului Monetar şi ocoleşte Parlamentul României când este vorba de legi atât de importante, chestiuni care, evident, le-am ridicat în întâlnirea cu partenerii financiari internaţionali, rugându-i să nu mai permită să fie folosiţi de actualul guvern", a declarat Mircea Geoană.


Companiile din subordinea Ministerului Economiei monitorizate în cadrul acordului cu FMI şi-au atins în cea mai mare parte ţintele financiare pentru primul trimestru din 2011 - a anunţat, miercuri, Ministerul Economiei, în urma unei întâlniri cu o delegaţie a FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene.


Există premise ca rezultatele să fie pozitive în continuare - a declarat reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.


"Atât la Ministerul Economiei, cât şi la Ministerul Transporturilor, obiectivul principal al discuţiilor a fost legat de modul în care, prin reforme structurale, prin planuri de restructurare, companiile din subordinea acestor ministere merg către eficientizare şi reducerea arieratelor şi a pierderilor", a afirmat Mihai Tănăsescu.

 

Preţul gazelor naturale va creşte cu 70%De asemenea, au fost purtate discuţii despre situaţia înfiinţării celor două companii energetice naţionale, problemă tergiversată de mai bine de doi ani de zile.


Potrivit angajamentelor asumate de guvern în faţa FMI şi Comisiei Europene, preţurile reglementate la energie şi gaze vor fi eliminate până în 2015.


Astfel, preţul la gazele naturale va creşte cu aproape 70% în această perioadă.În debutul discuţiei cu reprezentanţii FMI, senatorul PNL, Dan Radu Ruşanu, i-a reproşat şefului misiunii FMI în România că nu a consultat şi opoziţia, acesta răspunzându-i că PNL nu a răspuns la cererile sale de a se întâlni cu liderii liberali.  


"De fiecare dată când am venit în România am solicitat întrevederi cu reprezentanţii opoziţiei şi de multe ori ne-am întâlnit. Şi acum este programată o întâlnire cu liderii PSD şi am trimis o solicitare şi la PNL, dar deocamdată nu ni s-a răspuns", a afirmat Jeffrey Franks.

 Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Alina Dobrinescu
Reporter:
Liza Diaconu
Adăugat:
4 Mai 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza