FMI cere restructurarea companiilor cu pierderi

Datoriile companiilor de stat rămân una din principalele probleme ale economiei româneşti, arată Jefferey Franks, la finalul misiunii Fondului Monetar International la Bucuresti.

Adăugat: 8 Februarie 2011
Ultima actualizare:8 Februarie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Şeful delegaţiei FMI a insistat, în conferinţa de marţi, că România trebuie să restructureze companiile cu pierderi, să rezolve problemele din transporturi şi să acceseze, cu mai multă eficienţă, fondurile europene.


Delegaţia a ajuns la o înţelegere, la nivel de experţi, în ce priveşte un nou acord cu România, un acord de tip preventiv însă.Reprezentanţii Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale au anunţat că au ajuns la un acord, la nivel de experţi, cu autorităţile române, atât în ceea ce priveşte ultima evaluare a actualului program economic, cât şi asupra cadrului macroeconomic şi a măsurilor ce vor fi cuprinse în noua înţelegere cu organismele financiare internaţionale.


Conform şefului misiunii FMI, Jeffrey Franks, principalul obiectiv al noului pachet de politici este acela de a impulsiona creşterea prin eliminarea barierelor structurale ce stau în calea relansării economice.


El a declarat că prima provocare o reprezintă arieratele.


"Am realizat progrese în eliminarea arieratelor bugetului de stat, dar încă mai există probleme substanţiale la nivelul bugetelor locale, al entităţilor autofinanţate şi al întreprinderilor de stat. Numai arieratele companiilor de stat totalizează cam 5% din PIB. Aceste facturi neplătite constituie o frână majoră în calea creşterii, pentru că firmele care au arierate nu au bani de investiţii, la fel cum nu au nici cele cărora li se datorează bani", a explicat Jeffrey Franks.

 
O altă provocare este  reprezentată, a mai spus Jeffrey Franks, de majorarea cheltuielilor cu investiţiile publice şi, în special, de îmbunătăţirea gradului de absorbţie a fondurilor europene.


În opinia sa, este nevoie şi de îmbunătăţirea mediului de afaceri pentru a face din România un loc mai atractiv pentru investitori atât prin simplificarea birocraţiei şi facilitarea înfiinţării de firme noi, cât şi prin reformele pieţei muncii în vederea flexibilizării acesteia.


Totodată, şeful misiunii FMI a mai precizat că trebuie făcute reforme profunde în domeniul companiilor de stat, în special în sectoare cu potenţial, pentru impulsionarea creşterii economice, cum sunt cele ale energiei şi transporturilor.


El consideră că, fără investiţii masive în sectorul energiei în anii următori, România nu va putea creşte rapid.


"Sunt necesare investiţii publice, dar statul nu are suficienţi bani. Deci, va fi nevoie de mai multă participare privată. Companiile energetice ineficiente vor trebuie eficientizate prin restructurare. Cadrul de reglementare trebuie reformat pentru a asigura o concurenţă corectă şi preţuri realiste. Sectorul "Transporturi" este un alt domeniu esenţial pentru creştere. Ca şi în domeniul energiei, firmele de stat ineficiente şi subcapitalizate nu fac faţă provocării. Ele trebuie restructurate şi trebuie atras capital şi /.../ privat în completarea fondurilor de investiţii de la Uniunea Europeană", a susţinut Jeffrey Franks.

 
Noul acord cu Comisia Europeană ar putea intra în vigoare de la 1 mai, în timp ce înţelegerea cu FMI va fi discutată de comitetul director al organizaţiei la sfârşitul lunii martie.Autor:
Petruţa Obrejan
Editor:
Petruţa Obrejan
Reporter:
Iulian Olescu
Adăugat:
8 Februarie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza