Florin Cîțu va fi noul premier al României

Cîțu a anunţat că va încerca să obţină votul de învestitură chiar astăzi, deşi are la dispoziţie 10 zile pentru a forma guvernul

Adăugat: 23 Decembrie 2020
Ultima actualizare:23 Decembrie 2020

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Decretul prezidenţial de desemnare a lui Florin Cîţu, candidat la funcţia de prim-ministru, a fost publicat în Monitorul Oficial. 

El a anunţat că va încerca să obţină votul de învestitură chiar astăzi, deşi are la dispoziţie 10 zile pentru a forma guvernul.

Lista candidaţilor la postul de ministru a fost definitivată deja după miezul nopţii pentru ca în această dimineaţă să poată fi audiaţi în comisiile parlamentare de specialitate. Coaliţia majoritară de centru-dreapta intenţionează să impună un ritm accelerat în legislativ astfel încât tot astăzi să aibă loc prima reuniune a noului executiv.

Programul de guvernare şi lista de miniştri propuşi vor fi depuse la Parlament. Birourile permanente reunite vor stabili programul audierilor în comisiile de specialitate şi convocarea plenului Parlamentului pentru dezbaterea şi votul de învestitură.
 

Florin Cîţu: Urmează audierile în comisii, cred că încep la ora 10:00 sau 11:00 cel mai târziu, planul nostru este de a avea votul în plen începând cu ora 18:00 şi să fie şi depus jurământul. Bineînţeles după aceea tot guvernul se va reuni la Palatul Victoria doar pentru o şedinţă foto.
 

Cabinetul de centru dreapta este structurat pe 18 ministere, cu două funcţii de vicepremier fără portofoliu care le revin lui Dan Barna şi Kelemen Hunor. Liberalii au nouă ministere, Nicolae Ciucă va continua activitatea la Apărare, iar Bogdan Aurescu la Externe. Ministerul de Finanţe va fi coordonat de către Alexandru Nazare, iar la Ministerul Muncii este propusă Raluca Turcan.

Conducerea Educaţiei îi revine lui Sorin Cîmpeanu, Energia lui Virgil Popescu, Lucian Bode la Interne, Adrian Oros la Agricultură şi Bogdan Gheorghiu, care îşi va continua mandatul la Cultură. USR PLUS va avea şase ministere. Fonduri Europene ar urma să fie conduse de către Cristian Ghinea, Vlad Voiculescu la Sănătate, Cătălin Drulă la Transporturi, Stelian Ion la Justiţie şi Claudiu Năsui la Economie. La Ministerul Comunicaţiilor şi Cercetării este propus Ciprian Teleman, anterior UDMR a anunţat că la Ministerul Dezvoltării este propus Cseke Attila, la Mediu Tánczos Barna, iar portofoliul Tineretului şi Sportului ar urma să fie preluat de către Eduard Novak.
 

PSD, care a refuzat invitaţia la consultările de ieri de la Cotroceni, a anunţat că va face opoziţie totală la actuala coaliţie de centru-dreapta.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a avertizat că audierile miniştrilor nu vor fi doar de formă.Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
23 Decembrie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza