Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Filmul" evenimentelor accidentului aviatic din Apuseni

Vicepremierul Liviu Dragnea admite că "dacă s-ar fi juns mai devreme la locul accidentului, poate ar fi fost salvaţi acei oameni". El precizează că operaţiunile de identitficare au durat "cam mult".

"Filmul" evenimentelor accidentului aviatic din Apuseni

Articol de Radio România, 21 Ianuarie 2014, 19:16

Oameni din ministerele de Interne şi Transporturi, precum şi şefii Autorităţii Aeronautice Civile Române, Şcolii Superioare de Aviaţie şi Direcţiei de Aviaţie din Ministerul Transporturilor, discută la Guvern despre accidentul aviatic de luni, în urma căruia pilotul Adrian Iovan şi o tânără medic rezident au murit în timp ce se deplasau la Oradea, pentru a preleva ficatul unui pacient în moarte clinică, necesar unui transplant.

Vicepremierul Liviu Dragnea a vorbit de dimineaţă, despre urgentarea anchetei demarate la solicitarea premierului Victor Ponta, iar la Ministerul Transporturilor, aproape toată ziua, s-au desfăşurat întâlniri cu uşile închise.

Identificarea a durat "foarte mult"

Încă dinainte de prânz, vicepremierul Liviu Dragnea spunea că nu are foarte multe informaţii, dar că la prima vedere i se pare că întreaga operaţiune de localizare şi identificare a durat cam mult.

"Cel puţin, la prima vedere, ni se pare că a durat foarte mult. Dacă s-ar fi ajuns mai devreme, poate ar fi fost salvaţi acei oameni", a spus Liviu Dragnea.

Vicepremierul pe probleme de securitate, Gabriel Oprea are termen de la premierul Victor Ponta, până miercuri dimineaţă, să facă o evaluare a situaţiei cu privire la modul în care instituţiile publice au acţionat după producerea accidentului aviatic.

Discuţiile care au loc la sediul Guvernului şi în care sunt implicaţi şefi din ministerele Apărării, Săntăţii, de Interne şi Transporturi, dar şi cei din instituţiile cu atribuţii în domeniul aviatic şi aeronautic, ar trebui să elucideze întregul context.

Localizarea epavei, misiune dificilă

De-a lungul întregii zile au apărut nelămuriri cu privire la modalitatea de localizare a epavei.

STS a transmis că, singurele servicii care se ocupă de localizare sunt cele de telefonie mobilă, în urma apelului de 112, iar STS le pune doar la dispoziţia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţiei, Pompierilor şi Ambulanţei.

Epava avionului, găsită de un localnic

După ce autorităţile locale din trei judeţe s-au implicat în operaţiunea de salvare, un sătean a fost cel care i-a găsit - Gheorghe Giurgiu, care, după cum îşi aduce aminte, l-a surpins pe unul dintre medici în timp ce oferea primul ajutor.

"Pe braţe, pe pături, au venit şi pădurarul, au mai venit şi alţi oameni, au venit cu cu tractor, i-am pus pe pături, i-am dus doi kilometri, au făcut targe din lemne, două lemne, am pus pătura, am făcut targe ca să putem să-i ducem cât mai repede, să le putem salva viaţa", a povesit Gheorghe Giurgiu.

De altfel, primarul din Beliş, localitatea pe raza căreia se afla epava, participant şi el la căutarea victimelor, a apreciat că operaţiunea ar fi fost organizată greoi.

Şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a declanşat o anchetă pe marginea incidentului.

Între timp, Victor Zota, coordonatorul naţional pentru transplant, a precizat că avionul în cauză a fost folosit de sute de ori pentru transporturi medicale, fără nicio problemă, în contradicţie cu informaţia vehiculată pe surse medicale, potrivit căreia, pilotul Adrian Iovan ar fi cerut amânarea zborului, din cauza unor probleme la inspecţia tehnică a aeronavei, iar plecarea spre Oradea ar fi fost de fapt doar un consens.

Mărturii de supravieţuitor

Medicul Radu Zamfir, unul din cei cinci supravieţuitori ai accidentului de avion din Apuseni, declară că a fost în contact telefonic cu echipele de salvatori, cărora a încercat să le transmită coordonatele.

El spune că a fost găsit de un pădurar şi că a putut părăsi locul accidentului pe propriile picioare.

Medicul a fost transportat, marţi,la cerere, de la Cluj la Bucureşti şi va rămâne internat în Spitalul Fundeni.

Radu Zamfir le-a povestit ziariştilor împrejurările accidentului şi momentele care au urmat.

Medicul în stare de şoc evidentă nu a uitat să mulţumescă pilotului Adrian Iovan, căruia supravieţuitorii îi datorează viaţa.

Doctorul Radu Zamfir a reuşit cu greu să rememoreze ceea ce s-a întâmplat:

"Ne-am recules de la faţa locului, care mai traumatizaţi, care prinşi în avion. A durat ceva până să fim găsiţi.Ne-am descurcat cum am putut, încercând să îi ajutăm pe toţi. Am acordat ajutor cui era de acordat ajutor. Domnul Iovan, iniţial, era prins între fiarele avionului. Am încercat să-l decarcerez iniţial, n-am reuşit. Ulterior, devenind inconştient. Nu a avut timp să ne spună nimic, pentru că era mult mai preocupat să ţină manşa avionului. Datorită lui suntem în viaţă", a povestit Radu Zamfir.

El a menţionat că, primul lucru pe care l-a făcut, a fost să se asigure că toţi ceilalţi sunt bine.

Apoi, a sunat la 112. Doctorul Radu Zamfir a povestit că, iniţial, totul a fost bine, după care, deasupra munţilor, avionul a fost acoperit de un strat de gheaţă, a pierdut din înălţime un motor şi nu au mai văzut decât ceaţă şi copacii aproape. Medicul Radu Zamfir a povestit că operaţiunea de salvare a fost anevoioasă.

"A fost anevoioasă, nu se putea ajunge decât cu pasul acolo. Eu am mers susţinut, deci... Cred că au avut toţi câte un moment de absenţă, de golirea conştienţei. Eu m-am considerat mai puţin vătamat şi am folosit ce aveam: pături, ca să-i acoperim", a povestit.

Costumul de motociclist l-a salvat

În ceea ce priveşte studenta, medicul a spus că a încercat de mai multe ori să o resusciteze.

Avea semne vitale, însă nu părea conştientă.

Doctorul apreciează că a avut noroc, pentru că a purtat costumul de motociclist: geacă cu protecţie şi cizme cu protecţie.

Medicul Radu Zamfir a plecat din spitalul din Cluj fără acordul medicilor şi va rămâne internat în Institutul Clinic Fundeni.

Supravieţuitorii, în stare stabilă

Ceilalţi supravieţuitori ai accidentului aviatic rămân internaţi la spitalul din Cluj şi, potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, starea lor este bună.

Trei dintre ei au fost operaţi şi medicii au reuşit să-i stabilizeze.

Totodată, şeful Institutului de Medicină Legală Alba, doctorul Gheorghe Vieru, a făcut publice rezultatele autopsierii celor două victime ale accidentului aviatic.

Astfel, medicul rezident Aurelia Ion a murit în urma unui şoc hipotermic, asociat cu tulburări de dinamică respiratorie, cauzată de un traumatism şi compresiune toracică prelungită.

În schimb, pilotul avionului care s-a prăbuşit în Apuseni, Adrian Iovan, a suferit un şoc traumatic, combinat cu un şoc hipotermic, traume şi fracturi la mâini şi la coaste.

Din salvatori, victime

Luni seara, pilotul Adrian Iovan, cu o experienţă de zeci de ani de zbor, şi o tânără, studentă la medicină, şi-au pierdut viaţa, după ce avionul de mici dimensiuni în care erau a aterizat forţat într-o zonă muntoasă la limita dintre judeţele Alba şi Cluj.

Alte cinci persoane care erau la bord , copilotul şi patru medici, au fost răniţi şi au fost transportaţi la Unitatea de Primiri Urgenţe din Cluj-Napoca.

Avionul aparţinea Şcolii Superioare de Aviaţie, transporta o echipă medicală de la Institutul Clinic Fundeni şi de la Spitalul Elias din capitală; la Oradea însă ar fi apărut probleme la bord.

Potrivit corespondentului RRA, medicii aflaţi în avion urmau să recolteze organe pentru efectuarea unor transplante, însă, deasupra Munţilor Apuseni avionul s-a prăbuşit.

Unul dintre medici, Radu Zamfir, a reuşit să ia legătura cu salvamontiştii şi să le indice acestora locul aproximativ unde se află cu ajutorul unei aplicaţii de pe telefonul mobil.

Câteva sute de poliţişti, jandarmi, pompieri, salvamontişti şi angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni au început să-i caute pe supravieţuitori. Lor li s-au alăturat aproape 500 de localnici în calitate de voluntari - spune unul dintre ei, Alexandru Roşu.

"Prima dată am văzut la ştiri şi ne-am gândit să dăm o mână de ajutor poliţiei, jandarmilor, ambulanţelor. Ne-am grupat şi am mers. Noi am ajuns foarte târziu, dar când am ajuns noi victimele deja erau scoase, le-am adus aici la ambulanţe", a spus Roşu.

Epava avionului a fost identificată cu ajutorul unui pădurar.

Din cauza drumului greu şi a zăpezii, care ajungea pe alocuri la o jumătate de metru, echipele de salvatori au reuşit să-i găsească pe supravieţuitorii accidentuui după aproape şapte ore.

Răniţii au fost transportaţi până în comuna Horea, de unde au fost preluaţi de ambulanţele SMURD şi apoi duşi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj, unde au primit îngrijiri medicale.

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Știri 22 Aprilie 2024, 13:50

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud

Coreea de Sud este prima ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relaţiile la nivel de parteneriat strategic.

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 10:43

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră

Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună pentru a supune aprobării solicitările preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la...

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța
Știri 19 Aprilie 2024, 19:50

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța

Dezvoltarea capacităţii Portului Constanţa, cel mai mare hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră pentru Europa...

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța
Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Știri 19 Aprilie 2024, 13:16

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament

Conducerea Societății Române de Radiodifuziune (SRR) a depus la Parlament, săptămâna aceasta, raportul de activitate pe anul...

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
Știri 19 Aprilie 2024, 09:18

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare

Interviu cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
Știri 19 Aprilie 2024, 09:03

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic naţional, informează executivul de la București.

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
Știri 18 Aprilie 2024, 10:44

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite

Premierul Marcel Ciolacu are astăzi în Emiratele Arabe Unite întrevederi cu oficiali din această ţară, în cadrul unei vizite...

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Știri 17 Aprilie 2024, 17:59

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"

România poate fi poarta de investiţii a statului Qatar în Uniunea Europeană, i-a transmis premierul Marcel Ciolacu omologului...

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"