Faptele de corupţie vor putea fi semnalate prin telefon şi tabletă

Centrul de Resurse Juridice lansează, de Ziua Internaţională Anticorupţie, aplicaţia pentru telefoane inteligente şi tablete, care te ajută să raportezi în timp real un act de corupţie

Adăugat: 9 Decembrie 2013
Ultima actualizare:9 Decembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

De Ziua Internaţională Anticorupţie, Centrul de Resurse Juridice lansează luni un sistem de semnalare a faptelor de corupţie cu ajutorul telefoanelor inteligente şi al tabletelor.

Managerul programului, Radu Nicolae, explică modul de funcţionare a aplicaţiei numite InfoCorupţie.    

"Aplicaţia permite utilizatorilor să sesiseze orice fapte de corupţie cu care se întâlnesc sau abuz. Sesizarea se poate face fie prin telefon, gratuit, la Direcţia Generală Anticorupţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Agenţia de Integritate, dar şi la Ministerul Educaţiei, Autoritatea Vamală. Uilizatorul o instalează pe telefon şi în momentul în care se întâmplă ceva poate să o deschidă şi să selecteze orice număr de telefon, poate să-şi dea identitatea sau să nu-şi dea identitatea şi să semnaleze cazul. Utilizatorii pot trimite şi petiţii, iar dacă îşi dau datele de identificare, trebuie să primească răspunsuri în termeni legali, în 30 de zile din momentul în care trimit petiţia", a precizat managerul programului.  

Radu Nicolae precizează că sesizările făcute prin aplicaţia pentru mobil InfoCorupţie vor ajuta nu doar la identificarea unor cazuri, ci şi la evaluarea extinderii fenomenului corupţiei în România.

Campania "Plăteşte Zero pentru ce ţi se cuvine" ne informează despre fenomenul corupţiei


Tot de Ziua Internaţională Anticorupţie s-a dat startul, la Bucureşti, campaniei "Plăteşte Zero pentru ce ţi se cuvine".

Proiectul denumit astfel s-a desfăşurat de-a lungul întregului an în organizarea Asociaţiei Pro Democraţia, în parteneriat cu Direcţia Generală Anticorupţie, şi a fost menit să îi informeze, în special pe tineri, despre fenomenul corupţiei şi efectele acesteia.

Gradul ridicat de corupţie din România şi lipsa implicării cetăţenilor în combaterea fenomenului sunt argumentele invocate de Pro Democraţia odată cu iniţierea proiectului.  

Potrivit organizatorilor campaniei, tinerii nu beneficiază de suficiente informaţii pentru a adopta ceea ce Pro Democraţia descrie drept "o conduită corectă în societate", iar cei mai mulţi spun că prima dată au văzut manifestări ale corupţiei în familie.

Acestea sunt preluate drept model, iar atunci când tinerii trebuie să ia o decizie, acţionează identic.

Potrivit paginii de internet a Asociaţiei Pro Democraţia, de-a lungul anului au fost organizate întâlniri în licee şi concursuri pentru campanii de prevenire a corupţiei.

Tot pe internet sunt publicate câteva dintre clipurile video realizate de liceeni.  

Campania "Plăteşte Zero pentru ce ţi se cuvine" face parte din proiectul "Tinerii împotriva corupţiei", început în 2010, şi la care au participat 3.500 de liceeni.

Echipele finaliste se află luni la Bucureşti pentru premii, pentru un târg anticorupţie şi  pentru a promova "prăjitura anticorupţie", din care pot gusta cei care răspund corect la întrebări.   

Potrivit Indexului Anual al Organizaţiei Transparency International, publicat la începutul acestei luni, România este printre ţările percepute drept cele mai corupte din Uniunea Europeană.Autor:
Carmen Valică
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
9 Decembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza