Facturile consumatorilor industriali de gaze cresc cu 5%

Preţurile finale reglementate la gazele naturale cresc, de vineri, cu 5%, pentru clienţii non casnici, conform unei Hotărâri publicate în Monitorul Oficial.

Adăugat: 1 Februarie 2013
Ultima actualizare:1 Februarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Potrivit preşedintelui ANRE, Nicolae Havrileţ, scumpirea facturilor la consumatorii industriali cu 5%, trebuia să aibă loc la 1 decembrie, însă momentul a fost amânat cu două luni pentru că era necesară o hotărâre de guvern în acest sens, iar noul executiv şi-a început activitatea după alegerile din 9 decembrie.

Calendarul scumpirilor la gazele naturale continuă cu o creştere de 8% pentru consumatorii casnici începând cu 1 iulie.

Actul normativ prevede etapele de majorare în perioada 2013-2014 şi creşterile estimative ale preţurilor finale reglementate la clienţii casnici şi noncasnici de gaze naturale în corelare cu procentele previzionate în cuprinsul Memorandumului cu tema Calendar de eliminare a preţurilor reglementate la gaze naturale, aprobat de către Guvern în iunie 2012. 

Preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă curentă pentru furnizorii care asigură în mod direct acoperirea consumului pe piaţa reglementată de gaze naturale se cifrează la 49 lei/MWh pentru non-casnici şi la 45,71 lei/MWh pentru clienţi casnici, de la 1 februarie 2013. Până la finalul anului 2014, preţul va ajunge la 119 lei/MWh pentru non-casnici şi 54 lei/MWh pentru casnici.

Majorarea preţurilor de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru furnizorii care asigură în mod direct  acoperirea consumului pe piaţa reglementată de gaze naturale este în conformitate cu nivelul preţurilor din calendarul asumat prin acordurile încheiate cu organismele internaţionale.Autor:
Alina Dobrinescu
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
1 Februarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza