Extinderea UE, temporar blocată

Comunitatea europeană, formată iniţial din şase ţări, a cunoscut până acum şapte extinderi, ultima realizându-se în urmă cu trei ani când a fost primită Croaţia, devenită a 28 membră.

Adăugat: 9 August 2016
Ultima actualizare:9 August 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Cinci state se află în prezent în poziţia de candidate la aderare: Turcia, Albania, Serbia, Muntenegru şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. Iar cazul Turciei este, de o lună de zile, capul de afiş al actualităţii europene.

Cu toate că şi-a depus cererea de aderare încă din 1987, puţini au fost cei care au crezut în şansa unei ţări musulmane de a intra în blocul comunitar.

Lucrurile s-au înrăutăţit după tentativa de lovitură de stat de luna trecută când, mai ales Germania şi Austria, i-au reproşat Turciei epurările operate în rândul societăţii civile.

A fost pusă sub semnul întrebării raţiunea continuării negocierilor de aderare în condiţiile în care autorităţile de la Ankara anunţau reintroducerea pedepsei cu moartea.

A intervenit preşedintele comisiei, Jean Claude Juncker, care a declarat că ruperea negocierilor de aderare a Turciei la UE ar fi o gravă eroare de politică externă.

Cu toate acestea, Comisia i-a amintit Turciei, prin purtătoarea sa de cuvânt, Mina Andreeva, ce datorii are în acest proces.

"Negocierile pentru aderare se bazează pe propriile merite ale Turciei, iar progresele sunt măsurate în funcţie de o serie de cerinţe, printre care: respectarea statului de drept, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale", a spus Mina Andreeva.

Albania a adoptat zilele trecute o reformă judiciară centrată pe lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate, decizie considerată crucială pentru a apropierea de Europa.

Cât priveşte Serbia, devenită ţară candidată în 2014, principala sa problemă este reglementarea relaţiilor cu Kosovo, fostă provincie a sa cu populaţie majoritar albaneză, care şi-a proclamat unilateral independenţa faţă de Belgrad în 2008.

În timp ce UE a recunoscut Kosovo ca stat şi i-a dat şi statut de potenţial candidat la aderare, Serbia refuză să-i accepte independenţa.

Cu aspiraţii de a deveni membre ale UE, sunt şi câteva republici foste sovietice, între care: Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, care au semnat recent acorduri de asociere cu Bruxelles-ul, aminteşte redactorul RRA.Autor:
Daniela Coman
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
9 August 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza