Exploatarea gazelor de şist "ar avea efecte pozitive asupra economiei"

Taxele pentru exploatarea gazelor de şist vor fi stabilite după analiza rezultatelor explorărilor şi va fi un sistem diferenţiat de colectare a redevenţelor faţă de restul resurselor naturale, susţine ministrul Constantin Niţă.

Adăugat: 4 Aprilie 2013
Ultima actualizare:4 Aprilie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Taxele pentru exploatarea gazelor de şist vor fi stabilite după ce vor fi analizate rezultatele explorărilor, iar sistemul de colectare a redevenţelor pentru gazele de şist va fi diferit de celelalte resurse naturale, afirmă ministrul delegat pentru energie.

Constantin Niţă spune că în acest moment nu se poate vorbi despre sistemul de taxare pentru că nu există rezultatele explorării.

Trebuie întâi să se stabilească dacă există rezerve de gaze de şist în România şi apoi să fie stabilit nivelul redevenţelor, adică al datoriilor plătite periodic sub formă de cote.

Prezent  la o conferinţă pe acest profil, ministrul a mai adăugat că taxele pentru utilizarea resurselor naturale plătite de companii către stat trebuie să crească în acest an, astfel încât să ajungă la nivelul din Uniunea Europeană.

"Confuzie" între explorare şi exploatare

O exploatare a gazelor de şist în România ar avea efecte pozitive asupra economiei, susţine ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă.

Acesta a declarat că are loc o confuzie între explorare şi exploatare, iar organizaţiile de mediu se opun exploatării înainte să ştim dacă România are zăcăminte de acest gen.

"Întrebarea este dacă SUA, care produc gaze de şist cu 113 dolari mia de metri cubi, şi au stimulat până acum crearea a peste 50.000 de locuri de muncă şi au relansat industria chimică, la ei o fi rău? În Polonia, la ei n-o fi existând mediu?", s-a întrebat ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă.  

Ceea ce este, de fapt, contestat în privinţa gazelor de şist este modul de extragere, şi anume fracturarea hidraulică.

Acest procedeu presupune pomparea unei cantităţi mari de apă, conţinând sute de substanţe chimice, despre care organizaţiile de mediu spun că nu pot fi controlate să nu afecteze până la urmă populaţia.

Directorul general al Direcţiei de Resurse Energetice din cadrul Ministerului Economiei, Corneliu Condrea a spus că aceste substanţe chimice ar reprezenta de fapt doar 0,5% din lichidul folosit în procedeul de fracturare hidraulică, restul fiind apă şi nisip.

Corneliu Condrea a mai spus că mediul este afectat şi în producerea de energie din surse regenerabile.  

"Dacă dumneavoastră, activiştii, sau oricine altcineva cunoaşteţi vreo tehnologie modernă, aplicabilă la scară comercială, industrială, de producere a energiei fără afectarea mediului, vă rog să îmi spuneţi",  a spus Corneliu Condrea, şeful Direcţiei de Resurse Energetice în Ministerul Economiei.

Proteste împotriva gazelor de şist

În Bucureşti şi în alte 24 de oraşe din ţară, zeci de organizaţii neguvernamentale organizează joi după amiază  proteste împotriva exploatării gazelor de şist.

Reprezentanţii ONG-urilor cer guvernului să anuleze hotărârile de concesionare a terenurilor pentru explorarea gazelor de şist în zonele Vaslui, Dobrogea, Arad şi Timiş şi interzicerea exploatării acestora până la efectuarea studiilor de impact şi de mediu, care să arate clar că nu este niciun pericol pentru mediu sau pentru populaţie.Autor:
Oana Rusu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
4 Aprilie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza