EXCLUSIV Sprijin financiar pentru asociațiile românilor din Ucraina

DPRP pregăteşte un sprijin financiar sub formă de granturi pentru comunităţile de români din Ucraina.

Adăugat: 13 Martie 2022
Ultima actualizare:13 Martie 2022

Politica Romaneasca
Foto: Intâlnirea oficialilor DPRP cu reprezentanții asociațiilor de români din Ucraina. Sursa: facebook.com/photo
trimite pe mail

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (12 martie, ora 22:27:50) - Emisiunea: "Românii de pretutindeni" - Realizator: Luminiţa Voinea - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni pregăteşte un sprijin financiar sub formă de granturi pentru asociaţiile de români din Ucraina, a anunţat în exclusivitate pentru "Românii de pretutindeni" secretarul de stat Gheorghe Cârciu.

Realizator (Luminița Voinea): Românii noştri din Ucraina trăiesc drama războiului, sunt debusolaţi şi privesc cu speranţă către România în aceste vremuri grele. Domnule secretar de stat Gheorghe Cârciu, aţi avut o întâlnire online cu reprezentanţii mediului asociativ românesc şi cu profesorii de limba română din regiunile Transcarpatia, Cernăuţi şi Odesa. Cum i-aţi simţit şi ce fel de ajutor aşteaptă de la România?

Gheorghe Cârciu: Bună seara! Bună seara tuturor ascultătorilor dumneavoastră! Bună seara românilor din Ucraina! În primul rând, au nevoie de o seară bună, fiecare seară să fie bună cu ei, şi cu noi. Am avut o intervenţie video cu mediul asociativ din Ucraina şi o să avem din nou, sperăm, săptămâna viitoare o altă intervenţie. Noi suntem în contact permanent cu doamna consul de la Cernăuţi. Sigur, românii din Ucraina sunt timoraţi, speriaţi, fără speranţă, au nevoie de toate tipurile dacă aţi întrebat de nevoi, cu siguranţă, nevoile lor nu sunt imediate pentru că, aşa cum spuneau, toţi din Ucraina s-au pregătit de război. Aveau săptămâna trecută cămările pline. Sigur că asta nu durează, pentru că în război cămările se golesc repede şi noi va trebui să fim foarte atenţi, îngrijoraţi, în acelaşi timp, cum găsim soluţii să putem ajuta românii noştri din Ucraina.

Realizator: Departamentul pentru Românii de Pretutindeni elaborează un program propriu de susţinere a românilor din regiune şi spuneaţi că aveţi nevoie şi de sprijinul asociaţiilor româneşti din străinătate. Am văzut că românii de aici, de la graniţă, au toată susţinerea şi îi primesc pe refugiaţii ucraineni cu tot ce au ei mai bun. Mă gândeam dacă această susţinere există şi din partea asociaţiilor româneşti din străinătate pentru românii din Ucraina?

Gheorghe Cârciu: Da, cu siguranţă există şi sunt cu toţii în asentimentul nostru. Noi am făcut apel la mediul asociativ şi în primul rând la cei cu care Departamentul nostru colaborează să se solidarizeze cu noi pentru a găsi soluţii de ajutorare a românilor din Ucraina. Să ştiţi că oamenii sunt foarte importanţi, lucrăm la acest proiect împreună cu mediul asociativ din afara graniţelor, şi nu numai. În interiorul Departamentului, noi lucrăm la o sesiune de granturi pe care încercăm să o orientăm spre Ucraina. Trebuie să găsim formula prin care să putem veni cu ajutor financiar asociaţiilor româneşti din Ucraina.

Realizator: Şi când speraţi ca aceste granturi să fie funcţionale, astfel încât asociaţiile de români să poată primi banii?

Gheorghe Cârciu: Eu cred că venim cu noutăţi săptămâna viitoare. Suntem în lucru, ştiţi că e destul de complicat, mai ales perioada asta, a războiului, care blochează multe colaborări între Ucraina şi România. Dar eu cred că săptămâna viitoare venim şi cu soluţii.

Realizator: Iată o veste bună în exclusivitate dată aici, la "Românii de pretutindeni", pentru etnicii români din Ucraina. Ajutor financiar din România pentru asociațiile de români din Ucraina, Aş vrea să ne referim puţin şi la comunicarea cu cei de acolo, pentru că trăim vremuri dificile, trăim şi un război hibrid, cu dezinformare, cu ştiri false. La ce canale de comunicare sigure v-aţi gândit pentru ca mesajele din România să ajungă acolo unde trebuie, la etnicii români din Ucraina?

Gheorghe Cârciu: Noi intervenim telefonic în colaborare cu ei prin mail, avem posibilitatea videoconferinţei, unde ne şi vedem şi schimbăm şi emoţional păreri. Şi din punctul acesta de vedere sperăm să ne vedem cam o dată pe săptămână cu cei de acolo şi să-i încurajăm moral, pentru că au nevoie în fiecare zi. Sperăm să se amelioreze situaţia şi să vedem mai clar, să putem chiar ajunge la ei, pentru că nevoile de-abia acum încep pentru ei.

Realizator: Ce mesaj transmiteţi acum din România, de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, pentru etnicii români din Ucraina?

Gheorghe Cârciu: O întrebare grea. Credinţă, în primul rând. Să sperăm că războiul va înceta şi să ştie că suntem alături de ei.

Realizator: A fost secretarul de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Gheorghe Cârciu, în exclusivitate pentru "Românii de pretutindeni". Prin intermediul Departamentului, românii din Ucraina vor primi un sprijin financiar sub formă de granturi. Vom reveni cu detalii despre acest sprijin financiar în emisiunile viitoare.Autor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
13 Martie 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza