EXCLUSIV RRA - Interviu cu preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, vorbeşte în exclusivitate la Radio România Actualităţi, despre priorităţile sesiunii parlamentare.

Adăugat: 4 Septembrie 2017
Ultima actualizare:4 Septembrie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului
trimite pe mail

Parlamentarii s-au întors din concediu, iar aşteptările sunt deosebite pentru că pe agenda dezbaterilor se află proiecte legislative de mare interes.

Angela Matei a stat de vorbă, pentru "Apel Matinal" cu preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, despre priorităţile acestei sesiuni parlamentare. 

Reporter: Domnule preşedinte, se anunţă o sesiune de toamnă cu dezbateri aprinse, având în vedere că actele normative pe care Guvernul le pregăteşte şi vor ajunge în Parlament au stârnit deja controverse. Din punctul de vedere al preşedintelui Senatului, care sunt priorităţile legislative ale acestei toamne? 

Călin Popescu-Tăriceanu: Priorităţile legislative, evident, le stabilim în Parlament, în cadrul coaliţiei de guvernare şi vorbim de Legea parteneriatului privat, vorbim de Fondul Suveran de Investiţii, vorbim de Legea prevenţiei, vorbim despre legea privind crearea Autorităţii Naţionale Ondependente de Interceptare a Comunicaţiilor. Cred că sunt câteva din proiectele cele mai importate şi, mai important decât toate acestea, evident, pachetul de legi de reformă a Justiţiei, adică referitoare la modificarea legilor 303, 304 şi 317 care reglementează funcţionarea justiţiei. 

AUDIO Interviu cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu:

Reporter: Cum răspundeţi afirmaţiilor că aceste modificări, propuse de Tudorel Toader, ar duce de fapt la o dominaţie a factorului politic asupra sistemului judiciar? 

Călin Popescu-Tăriceanu: Aceste acuzaţii nu sunt fondate pe absolut nimic. Sunt afirmaţii cel puţin ori răuvoitoare, ori dovedesc o necunoaştere a propunerilor. Propunerile pe care l-am făcut, existente în proiectul de lege propus de ministru, vizează tocmai scoaterea numirilor şefilor tuturor Parchetelor de sub factorul politic şi numirile să fie făcute de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care este garantul independenţei justiţiei. Păi ce formulă mai bună ne dorim? În momentul de faţă, ca să fie foarte clar, numirile sunt făcute în trei secvenţe succesive: propunerile sunt făcute de ministru, ele sunt avizate de CSM şi, în final, sunt decise de preşedinte, care este factor politic - nu actualul, toţi preşedinţii României din 1990 până în prezent au fost oameni politici. Propunerea pe care o regăsim în pachetul legislativ, şi pe care am făcut-o şi eu, este ca propunerile să rămână să fie făcute după un proces transparent, corect, de ministrul justiţiei, dar numirea efectivă să fie făcută de CSM, care are puterea decizională. Cred că lucrurile sunt extrem de clare şi numai cine nu vrea să vadă corectitudinea lor nu o vede. 

Reporter: Tot la Senat va ajunge, în scurt timp, noua lege a pensiilor. Sunt aşteptări mari de la aceste modificări. Mulţi aşteaptă o creştere a pensiilor, însă stârnesc şi îngrijorări aceste propuneri. Se vor face modificări şi în ceea ce priveşte vârsta de pensionare sau criteriile de pensionare? 

Călin Popescu-Tăriceanu: Populaţia în vârstă în loc să se diminueze numeric, cum s-a întâmplat în trecut, creşte numeric şi sistemul de pensii trebuie susţinut şi bineînţeles că majorarea limitei de pensionare este o soluţie, dar nu este principala problemă. Ce vreau să spun în legătură cu legea pensiilor, în primul rând nicio pensie nu va scădea. În al doilea rând, trebuie să corectăm aceste inegalităţi şi inechităţi care au apărut în sistemul de pensii în ultimii ani, în aşa fel încât oameni care au aceeaşi vechime în câmpul muncii, aceeaşi pregătire, au ocupat aceleaşi funcţii, să aibă pensii egale. Nu putem să acceptăm aceste dezechilibre care s-au accentuat teribil în ultima perioadă. Şi, nu în ultimul rând, avem obligaţia de a privi cu responsabilitate şi cu recunoştinţă pentru cei care au contribuit la sistemul de pensii, au ajuns pensionari, dar astăzi, din păcate, trăiesc de foarte multe ori sub pragul de existenţă decentă. Deci trebuie să majorăm pensiile. Ne-am angajat să facem acest lucru şi acest angajament ni-l vom duce la îndeplinire. Deci pensiile vor fi majorate. Ne-am dori să facem într-o măsură cât mai consistentă acest lucru, pentru ca aşteptările celor care sunt astăzi la pensie să fie îndeplinite. Trebuie să ne gândim la viitor, dar nu putem să-i neglijăm pe cei care astăzi sunt pensionari şi care trăiesc în condiţii de foarte multe ori precare. Avem o obligaţie faţă de această generaţie. 

Reporter: Una dintre principalalele măsuri propuse prin programul de guvernare a fost crearea acelui Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. În sfârşit, Ministerul Finanţelor a finalizat proiectul, este în dezbatere publică. Din ce aţi discutat, ca şi calendar legislativ, în cât timp ar fi aprobat acest proiect de lege şi când va fi de fapt el funcţional? 

Călin Popescu-Tăriceanu: Mi-e greu să fac o previziune asupra duratei dezbaterilor din Parlament. Dar e un angajament pe care ni l-am luat şi, mai mult decât atât, este şi o necesitate economică, de a stimula economia, de a stimula capitalul românesc, de a stimula creşterea economică, lucruri pe care le urmărim cu precădere prin crearea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. 

Reporter: Nu există un orizont de timp? 

Călin Popescu-Tăriceanu: Mi-aş dori ca acest lucru să se întâmple în sesiunea următoare, dar, dacă nu, probabil că în prima sau a doua lună a anului viitor el va fi finalizat.Autor:
Angela Matei
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
4 Septembrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza