EXCLUSIV RRA. Cărți românești pentru comunităţile din afara graniţelor

Românii din comunităţile de peste graniţe vor primi cărţi în limba română, inclusiv pe suport electronic.

Adăugat: 11 Octombrie 2015
Ultima actualizare:11 Octombrie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Cărţi româneşti pentru comunităţile din afara graniţelor şi organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni sunt două dintre priorităţile aflate pe agenda ministrului pentru relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr.

Potrivit unui protocol semnat cu Ministerul Educaţiei, cărţile din România vor ajunge cu precădere în comunităţile istorice.

În ceea ce priveşte organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni, ministrul Tîlvăr a declarat, în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi, că acesta ar putea fi organizat până cel târziu la începutul anului 2016.

Cărți de la copiii din România pentru românii din afară

Românii din comunităţile de peste graniţe vor primi cărţi în limba română, inclusiv pe suport electronic.

Cărţile vor fi strânse cu ajutorul inspectoratelor şcolare româneşti şi vor fi trimise cu precădere în comunităţile istorice din jurul graniţelor, afirmă ministrul pentru relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr.

"Împreună cu Ministerul Educaţiei, am semnat un protocol care să ne permită să folosim reţeaua şcolară românească şi să-i invităm pe toţi elevii din România să participe la efortul pe care îl facem pentru a strânge cărţi şi a le trimite în zonele în care comunităţile de români le cer. Vreau să vă spun că, în cadrul departamentului, noi am sprijinit şi bibliotecile din multe locuri ale lumii, mai ales în regiunile din jurul României, în regiunile istorice. Evoluţia suportului pe care sunt informaţiile este una dinamică. Se solicită şi audiobook-uri, de exemplu. Încercăm să ţinem pasul, şi noi, cu aceste lucruri şi vom folosi sistemul inspectoratelor şcolare care au posibilitatea şi autoritatea să comunice la toate unităţile şcolare proiectul nostru şi, pe măsură ce lucrurile se vor desfăşura, vom trimite cărţile respective", susține ministrul Angel Tâlvăr.

Congresul românilor de pretutindeni, tot mai aproape

Un alt domeniu de interes pentru comunităţile românilor din afara graniţelor este organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni.

Metodologia de participare la congres este gata, iar o decizie concretă este aşteptată marţi, în Parlament.

Ministrul Angel Tîlvăr spune că, din punct de vedere politic, există consens pentru organizarea acestui congres.

"Am întocmit metodologia de delegare la congres, pentru că acesta era un element în care se poticneau lucrurile şi, după ce am avut consultare publică pe această metodologie, din nou, birourile reunite ale Parlamentului, probabil că marţea viitoare, vor avea documentul propus de comisiile de specialitate din Parlament şi, odată luată deczia, care este formală, am motive serioase să cred că aprobarea va fi mai mult decât sigură", a susținut ministrul.Autor:
Luminiţa Voinea
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
11 Octombrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza