Exclusiv- Interviu cu ministrul delegat pentru afaceri europene, Ana Birchall

"România efectiv este un susţinător ferm al intereselor Republicii Moldova, pe parcursul integrării către UE."

Adăugat: 19 Mai 2017
Ultima actualizare:19 Mai 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

A patra sesiune a Comisiei interguvernamentale România - Republica Moldova pentru integrare europeană a avut loc astăzi la Chişinău. Sesiunea comisiei a fost coprezidată de ministrul delegat pentru afaceri europene, Ana Birchall, alături de viceministrul afacerilor externe şi integrării europene din Republica Moldova, Daniela Morari. Colegul nostru de la Radio Chişinău, Corneliu Rusnac, a întrebat-o pe Ana Birchall ce obiective au fost punctate la această şedinţă, convocată după o pauză de doi ani:

Ana Birchall: Un punct important discutat la şedinţa comună a celor două guverne din martie 2017 la Piatra Neamţ a fost şi reluarea întâlnirilor la nivelul Comisiei interguvernamentale pentru integrare europeană şi sigur că, în calitate de ministru delegat pentru afaceri europene, este în portofoliul meu. De atunci ne-am propus, având discuţii de la începutul anului cu colegii din Ministerul de Externe din Republica Moldova, să începem şi discuţiile tehnice din această comisie. Discuţiile de astăzi au fost extrem de aplicate atât în plen, cât şi în grupurile sectoriale şi vă spun sincer că sunt foarte încrezătoare că în perioada următoare vom continua să accelerăm colaborarea noastră pe orizontală, fie că vorbim de domeniul justiţiei, la CSM, la agricultură, la dezvoltare regională etc. Sunt lucruri din punct de vedere al procesului legislativ, sunt foarte multe lucruri care cred eu că putem să le punem la dispoziţia Republicii Moldova, având în vedere experienţa şi expertiza noastră în această temă, dacă pot să spun aşa, a integrării europene, din propria noastră experienţă. Ce am făcut noi bine, ce nu am făcut noi bine este o experienţă şi o expertiză care cred eu că merită folosită. Pe de altă parte, obiectivul strategic al cooperării România- Republica Moldova rămâne integrarea europeană a Republicii Moldova şi din punctul nostru de vedere aceasta este singura opţiune care poate să aducă libertate şi prosperitate cetăţenilor Republicii Moldova, indiferent de vârstă, etnie, limbă vorbită sau confesiunea religioasă şi din punctul ăsta de vedere România rămâne ferm angajată pentru susţinerea acestui obiectiv, a acestui obiectiv strategic.

Reporter: Cum aţi aprecia relaţia actuală dintre Bucureşti şi Chişinău?

Ana Birchall: Este o relaţie foarte bună, cum v-am spus, a fost această primă şedinţă comună a guvernelor noastre. Ştiu că există un dialog între cei doi premieri, astăzi am avut o discuţie şi o întâlnire cu domnul prim-ministru şi vă spun sincer că nu avem alt obiectiv în vedere decât de a ajuta, de a rămâne acel avocat, acel susţinător ferm al Republicii Moldova pe parcursul european, un parcurs pe care noi îl dorim ireversibil.

Reporter: Situaţia din Republica Moldova este totuşi sau nu este totuşi deloc simplă. Avem un preşedinte care /.../ o apropiere de Rusia, avem o majoritate parlamentară care îşi asumă un mesaj proeuropean. În aceste condiţii cum poate ajuta Bucureştiul Republica Moldova să se apropie de UE, să îşi consolideze instituţiile democratice, inclusiv justiţia, aşa cum s-a angajat odată cu semnarea Acordului de asociere?

Ana Birchall: Să ştiţi că România nu va face nimic altceva decât ceea ce a făcut şi până acum, rămânând acel avocat ferm al intereselor Republicii Moldova pe parcursul integrării în UE. România promovează o raportare corectă şi principială în relaţiile cu Republica Moldova şi considerăm esenţial să avem o conduită responsabilă, cu abţinerea de la acţiuni şi retorică inadecvată care nu corespund realităţilor politice şi relaţiilor speciale dintre Republica Moldova şi România, iar în ceea ce ne priveşte considerăm că doar opţiunea europeană poate aduce răspunsuri durabile la aşteptările de prosperitate, de siguranţă, de stabilitate şi de dorinţă de a trăi mai bine a cetăţenilor Republicii Moldova şi, din punctul nostru de vedere, toate forţele politice, toate forţele proeuropene ar fi bine să susţină acest parcurs al Republicii Moldova către integrarea în UE. Eu cred că toate... şi discuţiile de astăzi în cadrul acestei comisii interguvernamentale, discuţii care au fost avansate şi care practic au accelerat proiecte comune, pentru că noi în continuare pledăm în favoarea intensificării eforturilor autorităţilor de la Chişinău pentru implementarea prevederilor Acordului de asociere şi a zonei de liber-schimb aprofundată şi cuprinzătoare, astfel încât din punctul nostru de vedere cetăţenii şi agenţii economici din Republica Moldova să poată resimţi avantajele, să poată resimţi beneficiile apropierii de UE. Şi România este gata să ofere în continuare întreg sprijinul necesar acestui proces, iar numărul, inclusiv astăzi, numărul impresionant de instituţii şi colegele şi colegii mei care m-au însoţit în această delegaţie reprezentând aceste instituţii au arătat încă o dată că România efectiv este un susţinător ferm al intereselor Republicii Moldova, pe parcursul integrării către UE. Deci, dacă ar fi să vorbim de relaţia Bucureşti-Chişinău, noi ne-am reafirmat încă o dată disponibilitatea României de a sprijini obiectivele comune propuse de Republica Moldova pe agenda sa europeană, printr-un dialog şi printr-un program, un dialog politic şi prin programe de asistenţă.Autor:
Corneliu Rusnac
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
19 Mai 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza