Exclusiv: Ana Birchall, ministrul delegat pentru afaceri europene

"Vom continua să ne angajăm activ în dezbaterile europene pentru întărirea securităţii şi apărării europene, în calitate de parteneri stabili în cadrul NATO."

Adăugat: 17 Mai 2017
Ultima actualizare:17 Mai 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

România se opune oricăror tentative de limitare a mobilităţii pe piaţa unică europeană, a declarat ministrul pentru afaceri europene, Ana Birchall, după reuniunea Consiliului de Afaceri Generale de la Bruxelles.

Ana Birchall a precizat pentru Radio România că în ceea ce priveşte migraţia, ţara noastră consideră necesară o evaluare a măsurilor luate până în prezent. 

Ana Birchall: Noi aşteptăm de la viitorul Consiliu European să reinsereze importanţa unui rol consolidat al UE în materie de securitate şi apărare. Vom continua să ne angajăm activ în dezbaterile europene pentru întărirea securităţii şi apărării europene, în calitate de parteneri stabili în cadrul NATO. În discuţiile pe care le-am avut am accentuat că în actualul context politic european, marcat de propuneri care pot conduce la limitarea mobilităţii, sprijinim în mod ferm o piaţă internă coerentă, care presupune aplicarea tuturor libertăţilor fundamentale, inclusiv cele de circulaţie a persoanelor şi serviciilor", a spus Ana Birchall. 

Reporter: Ce s-a discutat în ce priveşte migraţia, care va fi una dintre temele Consiliului European din iunie? 

Ana Birchall: Am evidenţiat că la un an de la adoptarea abordării bazate pe noul cadru de parteneriat în dialogul cu statele terţe, considerăm că este momentul realizării unei evaluări la nivelul liderilor a măsurilor cuprinzătoare în domeniul migraţiei adoptate la nivelul UE şi am subliniat că este necesar ca în discuţiile din cadrul Consiliului European să abordăm cu prioritate şi dimensiunea externă a migraţiei şi importanţa acestei abordări, pentru o gestionare eficientă în toate statele membre. Trebuie să continuăm colaborarea, pentru a găsi soluţiile necesare la nivelul ţărilor de origine, la nivelul ţărilor de tranzit, inclusiv să vedem dacă sunt anumite posibile alte rute ale migraţiei, să putem să venim din timp cu măsuri concrete. Toate statele membre trebuie să continuăm colaborarea, pentru a găsi soluţiile necesare la nivelul ţărilor de origine, la nivelul ţărilor de tranzit, inclusiv să ţinem în atenţie posibile alte rute. 

Reporter: Care a fost evaluarea în ce priveşte aspectele economice şi sociale? 

Ana Birchall: Am evidenţiat importanţa aprofundării pieţei unice, ca instrument vital pentru prosperitatea economică şi socială a României, am reiterat susţinerea pentru măsuri care vizează exclusiv adâncirea pieţei unice şi nu restrângerea acestora, deoarece numai în acest fel putem asigura coeziunea socială, creşterea economică pe termen lung şi până la urmă, bunăstarea fiecărui cetăţean european, bunăstarea fiecărui cetăţean român.

Transcrierea interviului-Agenţia de presă RADOR



Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
17 Mai 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza