Eurostat: România a înregistrat cel mai mare avans al economiei din UE

Eurostat anunţă că cea mai semnificativă expansiune anuală din Uniunea Europeană în perioada ianuarie-martie 2020 s-a înregistrat în România.

Adăugat: 17 Mai 2020
Ultima actualizare:18 Mai 2020

Politica Romaneasca
trimite pe mail

România înregistrat cel mai mare avans al economiei din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene în primul trimestru din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, arată estimarea preliminare publicate la sfârşitul acestei săptămâni de Oficiul European pentru Statistică Eurostat.

În schimb, zona euro a înregistrat cel mai mare declin din ultimii mai bine de zece ani. Pentru perioada care urmează marile instituţii financiare prognozează o scădere drastică a creşterii economice, inclusiv pentru România.

Eurostat anunţă că cea mai semnificativă expansiune anuală din Uniunea Europeană în perioada ianuarie-martie 2020 s-a înregistrat în România, 2,7%, Lituania 2,5% şi Bulgaria 2,4%, iar cea mai gravă contracţie a fost în Franţa, minus 5,4%, urmată de Italia şi Spania.

PIB-ul zonei euro a scăzut cu peste 3% în primele trei luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2019. Este cea mai severă scădere din trimestrul 3 din 2009 încoace.

De asemenea, în primul trimestru din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, zona euro a înregistrat o scădere de 3,8%, cel mai sever declin din 1995, de când se publică aceste date.

Previziunile pentru lunile următoare sunt şi mai alarmante.

Potrivit celui mai recent raport al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, economia României ar urma să înregistreze anul acesta o scădere de 4%, faţă de un avans de 3,2%, previzionat în noiembrie 2019.

Comisia Europeană a previzionat că economia României va registra în 2020 o contracţie semnificativă, de 6%, iar FMI de 5%.

Vestea bună este că toate marile instituţii financiare internaţionale văd o revenire a economiei româneşti anul viitor, cu plusuri cuprinse între 3,9 şi 4,4%.Autor:
Victor Gheorghe
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
17 Mai 2020
Ultima actualizare:
18 Mai 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza