Europa comemorează 100 de ani de la Primului Război Mondial

La Liege, în Belgia, are loc, luni, ceremonia de comemorare a 100 de ani de la declanşarea Primului Război Mondial, 1914-1918.

Adăugat: 4 August 2014
Ultima actualizare:4 August 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Duminică, 3 august, preşedinţii german şi francez au marcat la Hartmannswillerkopf, în estul Franţei, cei 100 de ani de când Germania i-a declarat război Franţei.

Au căzut la datorie peste 30.0000 de soldaţi din ambele tabere, iar cei doi preşedinţi ai Franţei şi Germaniei, François Hollande şi Joachim Gauck, au sărbătorit ceea ce ei au numit "prietenia regăsită".

"Franţa şi Germania, dincolo de suferinţă şi de pierderi, au avut curajul să se reconcilieze. A fost cea mai frumoasă lecţie de comemorare a morţilor, dar şi de exemplu oferit urmaşilor, ca o garanţie de pace", după cum spunea preşedintele Hollande.

"Într-adevăr, Europa este un proiect dificil, dar generaţiile care ne-au precedat, aceşti strămoşi ai noştri care au luptat aici, şi-ar fi dorit să aibă doar greutăţile pe care le avem noi acum", a spus, la rândul său, preşedintele german.

Pornind de la exemplul reconcilierii franco-germane, preşedintele François Hollande a făcut apel la pace între israelieni şi palestinieni, în Fâşia Gaza.

"Celor care şi-au pierdut speranţa în procesul de pace din Orientul Mijlociu, ce mesaj mai frumos le-am putea transmite decât cel de astăzi. Istoria Franţei şi a Germaniei demontrează că voinţa poate triumfa întotdeauna asupra fatalităţii şi că popoare care s-au duşmănit sute de ani au găsit până la urmă calea împăcării", a afirmat preşedintele francez.

De asemenea, preşedinţii Franţei şi Germaniei au pus , în Alsacia, piatra de temelie a unui muzeu comun care va fi deschis în 2017 şi le va fi dedicat celor peste nouă milioane de eroi căzuţi pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial.

Pe data de 4 august 1914, Belgia era invadată de armata germană, aminteşte redactorul RRA.

Acesta este şi motivul pentru  care, regele Philippe al belgienilor a invitat la ceremonia de luni, de la Liege, 50 de şefi de stat, inclusiv pe cel al fostului inamic, preşedintele Germaniei, Joachim Gauck.

România va fi reprezentată la eveniment de preşedintele Traian Băsescu.Autor:
Daniela Coman
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
4 August 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza