Eurodeputaţi PDL sesizează UE cu privire la acţiunile guvernului Ponta

Europarlamentarii PDL au transmis, marţi, o scrisoare deschisă unor lideri europeni, în care îşi exprimă o serie de suspiciuni la adresa actualului guvern, una dintre ele fiind aceea că încearcă să readucă justiţia sub influenţa politicului.

Adăugat: 29 Mai 2012
Ultima actualizare:29 Mai 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Eurodeputaţii PDL "îşi exprimă cea mai profundă îngrijorare faţă de maniera în care guvernul condus de Victor Ponta, cu sprijinul Partidului Social-Democrat (PSD) şi al Partidului Naţional Liberal (PNL), alege să îşi îndeplinească obligaţiile'' şi denunţă decizii care ''încalcă statul de drept şi pot conduce la diminuarea calităţii democraţiei din România''.

În scrisoarea adresată preşedintelui Alianţei Progresiste a Socialiştilor din Parlamentul European, Johannes Swoboda şi preşedintelui Grupului ALDE, Guy Verhofstadt, eurodeputaţii PDL fac referire la ''măsuri şi declaraţii grave care au intenţia de a influenţa procese de corupţie importante, de a obstrucţiona justiţia şi de a stopa lupta împotriva corupţiei''.

''În cursul primei şedinţe a noului guvern, premierul Victor Ponta a subordonat autorităţii sale Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC). Această instituţie era la acea vreme reclamant (solicitând peste 1 milion de euro) într-un caz penal contra fostului premier socialist Adrian Năstase, condamnat de un tribunal de primă instanţă la 2 ani de închisoare'', se menţionează în document.
    
Totodată, eurodeputaţii precizează că ''în luna martie, actualul ministru al justiţiei, Titus Corlăţean, şi-a exprimat public opinia în favoarea arestării procurorilor anticorupţie într-un alt caz penal, în care apelul este în aşteptare la Curtea Supremă şi în care Adrian Năstase a primit pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare de către tribunalul de primă instanţă''.

''Parlamentul a adoptat fără nicio consultare a opiniei publice modificarea sistemului de vot''
    
De asemenea, europarlamentarii fac referire şi la decizia premierului Victor Ponta de a face demersuri pentru adoptarea unor amendamente importante la legea electorală, ''cu numai şase luni înaintea alegerilor legislative din noiembrie acest an''.

''Parlamentul a adoptat în grabă şi fără nicio consultare a opiniei publice modificarea sistemului de vot, (...), ceea ce încalcă câteva recomandări ale Comisiei de la Veneţia cu privire la bunele practici în chestiuni electorale''. ''Mai mult, un membru al PSD, eurodeputata Corina Creţu, a declarat public că scopul acestei noi legi este de a asigura o majoritate comfortabilă pentru coaliţia guvernamentală la alegerile din toamnă, iar apoi noua formulă electorală va fi abandonată şi înlocuită cu o formulă proporţională. Credem sincer că acest lucru slăbeşte semnificativ democraţia din România, întrucât votul nu mai serveşte cetăţeanul, ci partidele politice de guvernământ'', mai arată semnatarii scrisorii.

Europarlamentarii PDL le solicită, de asemenea, liderilor grupurilor europarlamentare să iniţieze un dialog cu actualul guvern de la Bucureşti.

Cristian Preda: Guvernul Ponta alimentează suspiciuni care au planat asupra Europei

Europarlamentarul PDL, Cristian Preda, a susţinut, într-o conferinţă de presă, că Guvernul Ponta alimentează suspiciuni mai vechi care au planat asupra României.    

"Prezentul pe care ni-l oferă este presiunea asupra justiţiei pentru - presupunem, ne e teamă de asta - influenţarea judecătorilor în procesul amicilor politici, pentru blocarea mecanismului MCV, de cooperare şi verificare sau complicarea lui, care ne-ar duce într-o amânare de alţi numeroşi ani. Felul în care se poartă Guvernul Ponta ne face să credem că există riscul ca asupra României să planeze aceleaşi suspiciuni. Ne pune într-o situaţie în care riscăm să plătim în viitor ani şi ani de marginalizare în Europa", a declarat europarlamentarul PDL.

Scrisoarea este semnată de liderul delegaţiei PDL în Parlamentul European, Theodor Stolojan şi de ceilalţi 10 membri ai acestei delegaţii.

Cristian Preda a mai spus că un alt gest sesizat în scrisoare adresată celor doi lideri de grupuri din Parlamentul European se referă la "decizia lui Victor Ponta de a adopta modificări ale legii electorale cu şase luni înainte de alegeri, contrazicând recomandările Comisiei de la Veneţia".
 Autor:
Alina Dobrinescu
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
29 Mai 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza