Eurobarometru: Trei sferturi dintre IMM-urile româneşti economisesc energia

Potrivit unui Eurobarometru, principala soluţie aplicată de IMM-urile româneşti este economisirea energiei, urmată de reciclare sau măsuri de reducere a consumului de apă.

Adăugat: 27 Martie 2012
Ultima actualizare:27 Martie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Trei sferturi dintre întreprinderile mici și mijlocii din România iau cel puţin o măsură de folosire eficientă a resurselor.

Eurobarometrul publicat marţi relevă faptul că soluţia aplicată de IMM-urile românești se referă de regulă la economisirea energiei, urmată de reciclare sau măsuri de reducere a consumului de apă.

Datele arată că întreprinderile mici și mijlocii din Europa creează mai multe locuri de muncă „ecologice” decât  marile întreprinderi.

Aşa-numitele locuri de muncă ecologice se referă la domenii şi activități care permit economisirea de energie, utilizarea de surse de energie regenerabile, protejarea mediului, dar și folosirea de noi produse cu potențial ecologic.

Aproape 40 la sută dintre IMM-urile europene au cel puțin un astfel de loc de muncă.
 
Potrivit studiului, sub un sfert din IMM-uri profită de beneficiile pieței unice pentru produsele sau serviciile ecologice pe care le oferă, una din principalele cauze fiind birocrația. 

O altă problemă, semnalată de vicepreședintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, este că prea puține dintre IMM-urile europene își extind afacerile ecologice pe piețele străine.

Doar 3% dintre IMM-urile din Uniune s-au orientat înspre a-ţi vinde produsele sau serviciile ecologice în zona Asiei și a Pacificului de Sud și doar 2% în America Latină.
 
Majoritatea IMM-urilor din România, 93 % spun ca iși vând produsele sau serviciile ecologice pe piața internă și peste jumătate din ele consideră stimulentele financiare drept cea mai bună modalitate pentru promovarea eficienței energetice.

Studiul a fost realizat între 24 ianuarie și 10 februarie 2012 și s-a adresat întreprinderilor care angajează una sau mai multe persoane în activități de producție, vânzare cu amănuntul, servicii şi în sectorul industrial. Au fost realizate peste 13 mii de interviuri, dintre care 400 pentru România.Autor:
Carmen Valică
Editor:
Alice Vasiloiu
Adăugat:
27 Martie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza