Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice

"Cu siguranţă Codul Fiscal va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016 şi economia din România aşteaptă un astfel de cod pentru că e nevoie de consolidare economică".

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice

Articol de Eugen Rusu, 21 Iulie 2015, 11:44

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a returnat Parlamentului spre reexaminare Legea Codului Fiscal, motivând că aplicarea sa în forma actuală ar putea conduce la dezechilibre macro-economice.

În acest moment, Executivul caută cea mai bună soluţie pentru ca noul cadru fiscal ce cuprinde şi reducerea TVA de la 24 la 19 procente să poată intra în vigoare.

Invitatul "Apelului matinal" de astăzi este ministrul Finanţelor Publice, domnul Eugen Teodorovici.

Aţi afirmat că România se află, în prezent, în cea mai bună situaţie după foarte mulţi ani. Cât de pregătită este însă economia românească să suporte impactul asupra veniturilor bugetare pe care îl va avea relaxarea fiscală de la 1 ianuarie 2016 în cazul în care Codul Fiscal va intra, până la urmă, în vigoare?

Eugen Teodorovici: Cu siguranţă Codul Fiscal va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016 şi economia din România aşteaptă un astfel de cod pentru că e nevoie de consolidare economică şi asta este calea cea mai bună pentru a avea acest lucru.

Realizator: Ieri, s-a discutat în coaliţia de guvernare despre modalitatea în care ar trebui adoptat Codul Fiscal. Care credeţi că este cea mai bună variantă?

Eugen Teodorovici: Cea mai bună variantă este noua adoptare de către Parlament, pentru că asta arată clar acel demers politic şi după aceea, desigur, promulgarea de către preşedinte. Într-adevăr România se află astăzi în cea mai bună situaţie macroeconomică de după revoluţie ceea ce este un element în plus când vorbim de Codul Fiscal şi de aplicarea acestuia.

Realizator: Vă aşteptaţi la schimbări după retrimiterea în Parlament? Pentru că aţi spus că asta ar fi cea mai bună variantă. Va fi adoptat, până la urmă, aţi spus, de asemenea, dar cum, în ce formă?

Eugen Teodorovici: Deci, trimiterea Codului Fiscal în Parlament este doar un subiect care nu are fond, pentru că modificarea Codului Fiscal oricum s-ar produce ea, nu poate să aducă acea încadrare în deficitul de 1 - 2% anul viitor aşa cum se discută, să spunem aşa, astăzi sau pentru care a fost motivul pentru retrimitere către Parlament. Deci, orice am scoate din Codul Fiscal ca măsură sau am amâna aplicarea unei astfel de măsuri tot nu pot să respecte acel 1,2% ca deficit.

Realizator: Şi noi la cât am ajunge, care ar fi estimările noastre?

Eugen Teodorovici: Oricum sub 3%, ca şi impact şi am spus ca şi abordare Ministerul de Finanţe şi Guvernul spre asta merge, sub 3% deficitul asumat la Maastricht este ceea ce fiecare stat membru trebuie să-l respecte şi tindem atunci când construim bugetul pe 2016, la un deficit cât mai aproape de cel de 1,2, adică să... Adică să tăiem din cheltuielile ineficiente, şi sunt încă foarte multe, să cheltuim banul public într-un mod mult mai eficient decât s-a făcut în anii trecuţi, pe de altă parte, pe de altă parte vom avea venituri mai mari, încasări mai bune. Toate lucrurile astea duc la un deficit cât mai scăzut.

Realizator: Şi ce se va întâmpla cu investiţiile, pentru că aveţi în vedere o serie de măsuri pentru impulsionarea investiţiilor străine şi autohtone? Aţi subliniat că investiţiile reprezintă o componentă esenţială a dezvoltării României.

Eugen Teodorovici: Noi privim aşa: Codul Fiscal pe de-o parte este un cadru care automat este mult mai atractiv pentru toţi cei care vor să investească în România, fie român, fie de altă naţionalitate, pe de altă parte efectiv partea de investiţii. Cele două merg împreună. Noi chiar de acuma, de la rectificarea bugetului de stat, de acum din iulie care va fi tot ce înseamnă buget, vom aloca foarte mulţi bani pe zona de investiţii publice. Deci, cum spuneam, vom insista foarte mult pe investiţii, pe de altă parte avem Codul Fiscal care împreună cu partea de investiţii să de aceeaşi siguranţă a creşterii economice pe următorii ani de zile.

Realizator: Cât de important va fi rolul ANAF-ului în acoperirea pierderilor de venituri determinate de relaxarea fiscală şi cum veţi acţiona pentru ca trendul actual, ascedent de încasare a taxelor şi impozitelor să poată continua?

Eugen Teodorovici: ANAF, într-adevăr, are un rol foarte important. Pe de-o parte în această luptă continuă cu, să spunem, cu cei care încalcă legea fie prin neplata la timp a unor obligaţii faţă de stat, fie cei care se dedau la acte de evaziune fiscală. Oricum pe primul semestru, că şi asta am înţeles că se tot critică, nu primul semestru al anului 2015 arată mult, mult mai bine decât 2014. Sunt depăşiri la toate planurile, la încasări, la partea de TVA cu 20% aproximativ mai mult decât semestrul trecut al anului 2014, la fel şi încasările ANAF sunt acum undeva, pe primul semestru la aproape opt miliarde de lei în plus faţă de planul pe care ANAF-ul şi l-a făcut. Deci asta pe de-o parte, o încasare mai bună, o colectare mai bună. Pe de altă parte e nevoie de o reformă la nivelul ANAF-ului, a Administraţie Fiscale pentru că aici contează foarte mult modul în care ANAF interacţionează, aş spune eu, cu fiecare contribuabil în parte. Ştiţi foarte... de curând am eliminat un lucru mărunt poate la prima vedere, ştampila aceea pe care toţi erau obligaţi să ..da, este un /.../astfel de prevederi din acea ordonanţă simplă, deci de la ştampilă până la... vă dau un alt exemplu, cei care aveau faţă de stat datorii dar şi faţă de care statul avea datorii mai mari nu puteau să participe la licitaţii pentru că nu li se liberau acel certificat de care aveau nevoie să participe la astfel de licitaţii. Acesta este un motiv şi se face o compensare, dacă statul are să-ţi dea mai mulţi bani decât ai tu să-i dai statului atunci automat poţi participa la licitaţii pentru a nu mai fi oprit în a-ţi dezvolta, să zic, portofoliile de proiecte. Sunt multe, multe astfel de modificări şi de reformă. Cred, la prima vedere... şi nu costă nimic, adică sunt necesare şi extrem de utile pentru piaţă şi nici nu costă.

Realizator: Ştiu că nu aveţi foarte mult la dispoziţie. Încă două întrebări foarte scurte. De la 1 iunie a intrat deja în vigoare reducerea taxei pe valoare adăugată pentru alimente şi produse alimentare. Dacă aveţi o primă estimare a efectelor acestor măsuri.

Eugen Teodorovici: Nu, în jurul datei de 25 iulie vom avea primele date pentru luna iunie, dar din ce avem acuma ca date preliminare sunt... /.../ este extrem de bune. Aduceţi-vă aminte că şi inclusiv această măsură de 9% la TVA a fost criticată foarte mult de foarte mulţi, să spunem: de Consiliul Fiscal, şi de mulţi alţii care astăzi se vede că s-au înşelat. Aşa este şi Codul Fiscal, la fel aceeaşi chestiune.

Realizator: Bun. În momentul în care s-a luat decizia adoptării cotei unice de 16% au existat păreri că aceasta va reprezenta un eşec, mai ţineţi minte. Cât de similară este situaţia din prezent cu aceste măsuri de relaxare fiscală propuse de Codul Fiscal cu cea din momentul introducerii cotei unice de impozitare a veniturilor?

Eugen Teodorovici: Abordarea este aceeaşi. Tot aşa sunt, sunt cei care se tem şi se vede după aceea că nu au niciun fel de temei. Şi încă o dată, este păcat să condamni România la un sistem de acest fel, la un deficit atât de mic pe care, din păcate în 2010 statul român şi l-a asumat în necunoştinţă de cauză pentru că noi nu eram obligaţi ca ţară să avem un astfel de deficit atât de mic, erau state care aveau datorie publică mult mai mare decât România. România nu era cazul să facă acest pas atât de strâns şi într-un timp atât de scurt.

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale
Exclusivități Radio România 08 Ianuarie 2024, 10:39

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale

Ministrul Sănătății spune că, la nivel central, se va reuși deblocarea unor memorandum-uri pentru ocuparea posturilor atât în...

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale
Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an  mai complicat şi mai periculos decât 2023
Exclusivități Radio România 03 Ianuarie 2024, 09:55

Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an mai complicat şi mai periculos decât 2023

RRA: "Apel matinal" - Invitat: Alexandru Lăzescu, profesor universitar şi analist politic RADIO ROMÂNIA...

Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an mai complicat şi mai periculos decât 2023
Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații
Exclusivități Radio România 01 Noiembrie 2023, 09:29

Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații

Mesajul premierului Marcel Ciolacu transmis postului public de Radio cu prilejul împlinirii a 95 de ani de activitate.

Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații
Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei
Exclusivități Radio România 06 Octombrie 2023, 10:43

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei

RRA: "Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6...

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei
Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Exclusivități Radio România 12 Septembrie 2023, 09:38

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată

Consiliul Concurenţei are suspiciuni că băncile nu-şi lasă clienţii să îşi refinanţeze creditele la dobânzi mai bune.

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară
Exclusivități Radio România 05 Septembrie 2023, 16:44

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară

Ministrul Educației , Ligia Deca, a declarat, la Radio România Actualități că va fi gândit un sistem, în aşa fel încât atunci...

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară
Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Exclusivități Radio România 16 August 2023, 08:30

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum

Mircea Geoană susține că ţara noastră are şi toate şansele de a atinge, în următorii 10-15 ani, un nivel de trai similar cu...

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Repornirea Termocentralei de la Mintia,  cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România
Exclusivități Radio România 09 August 2023, 09:42

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România

Noul proprietar al Termocentralei Mintia a prezentat planul de un miliard de euro pe care vrea să-l realizeze cu unitatea...

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România