Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii

"Noi ne-am propus ca pachetul,(de servicii medicale de bază, n.r.) după cum toată lumea ştie, să înceapă să funcţioneze după 1 februarie 2014, atunci când vom pregăti toate condiţiile, vom pregăti medicii, vom pregăti sistemul".

Adăugat: 15 Octombrie 2013
Ultima actualizare:15 Octombrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Fragment din interviul difuzat la RRA cu ministrul Săntăţii, Eugen Nicolăescu. Realizator: Eugen Rusu.

AUDIO

Realizator: Haideţi să trecem puţin la subiectul pachetului de bază, da, proiectul acesta. Astăzi( 15 octombrie, n.r.) este organizată o dezbatere pe marginea proiectului privind pachetul de bază. Iniţial s-a înţeles că vor beneficia de acelaşi pachet de bază şi asiguraţii şi neasiguraţii. Pe parcurs ne-am lămurit că cei neasiguraţi beneficiază de un pachet limitat.  

Eugen Nicolăescu: Minimal.  

Realizator: Pe medicină de urgenţă, prevenţie şi programe naţionale de sănătate. Pentru pacienţii asiguraţi apare ca noutate numărul limitativ de consultaţii adpatat în funcţie de vârsta pacientului. Există însă zone izolate, sărace în care pacienţii au acces cu greu la serviciile medicale. Vor avea acces asiguraţii măcar la consultaţiile minime prevăzute de acest pachet, vă întreb?  

Eugen Nicolăescu: Tocmai acesta este rostul pachetului, ca să creeze o gamă de servicii garantate tuturor asiguraţilor, deci cei care plătesc asigurări de sănătate sau şi celorlalţi cetăţeni neasiguraţi şi care au dreptul la o anumită gamă de servicii, desigur mai restrânsă decât asiguraţii. Deci acesta este rostul pachetului în sensul în care puţinii bani pe care îi are sănătatea să fie redirecţionaţi din zona mare consumatoare şi uneori ineficientă, neeconomicoasă a spitalelor, către zona dinaintea spitalului. Şi mă refer aici la asistenţă comunitară. Mă refer la medici de familie. Mă refer la medici de specialitate din aşa-zise policlinici, centre multifuncţionale, ambulatorii. Fiecare le înţelege cum crede de cuviinţă, dar să-şi dea seama că este o gamă destul de largă şi de complexă de servicii care pot fi acordate. Cu alte cuvinte, vreau să vă spun în felul următor. Ştim de exemplu că în mediul rural şi mic urban avem mari probleme de a asigura medici, în primul rând, şi ca atare şi accesul oamernilor la medici. Şi lucrul cel mai complicat se întâmplă de regulă când se închide cabinetul medical, noaptea....  

Realizator: Păi de asta v-am şi întrebat. Noaptea cum fac?

Eugen Nicolăescu: Noaptea sau în week-end. Şi atunci încercăm să găsim soluţia următoare, plătind mai bine, evident, medicii, ca să putem să-i motivăm, să-i atragem. Să facem mai funcţionale acele centre de permanenţă, inclusiv garda la domiciliu a medicului de familie care poate fi accesat ori direct dacă cineva se uită pe cabinet şi vede unde face el gardă şi la ce telefon răspunde, sau prin 112, iar dispeceratul are în evidenţele lui toate centrele de permanenţă şi toţi medicii care fac gardă la domiciliu în zona respectivă şi îi indică cetăţeanului unde să se ducă. Uneori dispeceratul poate chiar să sune medicul care e de gardă la domiciliu şi să-i spună ai un caz în satul cutare, poţi să faci consultaţie la domiciliu şi du-te ca să-i comunicăm cetăţeanului. Deci încercăm să creăm de fapt o altă abordare a modului în care se dau serviciile medicale.  

Realizator:
Şi toate acestea de unde? Că sună bine. De când încep?  

Eugen Nicolăescu: Noi ne-am propus ca pachetul, după cum toată lumea ştie, să înceapă să funcţioneze după 1 februarie 2014, atunci când vom pregăti toate condiţiile, vom pregăti medicii, vom pregăti sistemul, vom asigura banii necesari să încercăm să facem şi mici investiţii. Noi credem că în doi ani, doi ani şi jumătate tot acest sistem va putea să producă efectele pe care noi le scontăm.  

 Pachetul de servicii medicale de bază

Realizator:
Bun, pentru pachetul, pentru neasiguraţi şi pentru cel asigurat, ascultătorii pot să viziteze site-ul să vadă exact care sunt diferenţele clare.   

Eugen Nicolăescu: Corect.  

Realizator: Eu vă mai spun aşa, se vor mai face modificări pe marginea pachetului de bază care să stabilescă clar ce se întâmplă cu banii asiguraţilor şi la ce servicii pot să se aştepte în momentul în care plătesc o asigurare de sănătate?

Eugen Nicolăescu: Noi facem de şapte luni de zile cu toţi medicii mari din această ţară, profesori, academicieni, specialişti, facem, să spunem, dezbateri cum trebuie să arate pachetul. După aceste şapte luni am pus în dezbatere publică ca toată lumea care este interesată să poată să îşi exprime o opinie. De două săptămâni, de când pachetul este în dezbatere publică, nimeni nu a făcut nicio observaţie, absolut niciun comentariu. Drept pentru care, aşa cum spuneaţi şi dumneavoastră, am invitat noi, azi, mâine şi poimâine, pe pachetul de legi, pe toţi cei care doresc să vină să ne dea un punct de vedere, pentru că pachetul este perfectibil; noi nu credem că am identificat tot ce este mai bun posibil, dar cu consultare, cu colaborare, putem să perfecţionăm. Deci mai avem o săptămână la dispoziţie.  

Realizator: Deci poziţia ministerului este deschiderea la dialog, spuneţi dumneavoastră...

Eugen Nicolăescu: Exact, aţi spus foarte corect acest lucru.  

Realizator: Iar pentru final, aţi atras atenţia ieri că sistemul sanitar are nevoie de schimbări profunde, altfel se prăbuşeşte.  

Eugen Nicolăescu: Adevărat.  

Realizator: Acum vă întreb, care sunt schimbările profunde şi ce înseamnă că se prăbuşeşte?

Eugen Nicolăescu:
Schimbările profunde înseamnă folosirea banului acolo unde trebuie. Şi am dat un exemplu: 40% din serviciile medicale din anul 2012 au fost alocate nejustificat şi au fost decontate nejustificat, în sensul că acele diagnostice nu trebuiau tratate în spital, cu o decontare, să spunem, pe pacient, medie, de 1.800 de lei şi puteau fi decontate în ambulatoriu şi la medicul de familie, undeva la 25, 50 sau maxim 100 de lei. Vă daţi seama că de câteva zeci de ori s-au consumat banii inutil. Dacă vom merge aşa, sistemul se va bloca, se va prăbuşi, nu va mai face faţă.  

Realizator:
Cum, ce înseamnă? Şi atunci ce se întâmplă?  

Eugen Nicolăescu: Şi atunci, noi transferăm o parte din acele servicii...  

Realizator: Care e riscul...? Am înţeles ce faceţi, că ne-aţi spus, dar ce înseamnă că se prăbuşeşte, adică nu mai avem acces la servicii de sănătate?  

Eugen Nicolăescu: Adică riscul înseamnă că nu vor mai fi bani deloc, că nu vom mai putea să plătim salariile medicilor şi vor pleca pe capete, că oamenii, în continuare, nu vor găsi niciun medicament în niciun spital, niciun material sanitar şi, ca atare, se vor duce la spital degeaba sau se vor duce de acasă cu sacoşa, cu tot ce au nevoie ca să poată medicul de acolo să le facă ceva, asta e discuţia.  

Realizator: Şi atunci cum suntem la momentul zero? Trebuie să se întâmple ceva ca să evităm această prăbuşire.  

Eugen Nicolăescu: Şi atunci trebuie să schimbăm şi să folosim aceşti bani mai eficient. Sigur, nu putem face peste noapte.  

Realizator: Am înţeles...  

Eugen Nicolăescu:
Şi ne-am propus această translaţie.  

Realizator: În aproximativ doi ani, spuneţi dumneavoastră, lucrurile reintră în normal. Ar trebui să...  

Eugen Nicolăescu: Ar trebui să ajungă, nu să reintre, să ajungă la normal, că normal nu mai e demult în sectorul sanitar românesc, din păcate.  

Realizator: Da, nu cred că ţinem minte vreo dată la care a fost normal. Da, corect.  

Eugen Nicolăescu: Exact asta spun şi eu.  

Realizator: Domnule ministru, mulţumesc pentru prezenţă şi pentru aceste precizări!Autor:
Eugen Rusu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
15 Octombrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza