Energia verde o scumpeşte pe cea tradiţională

Folosirea energiei regenerabile, pentru care Guvernul acordă ajutor de stat, va duce la scumpirea energiei electrice pentru consumatorii casnici.

Adăugat: 13 Octombrie 2011
Ultima actualizare:13 Octombrie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Guvernul a aprobat ordonanţa pe baza căreia va fi acordat ajutor de stat prin certificate verzi pentru producţia de energie regenerabilă.

Documentul permite investitorilor recuperarea investiţiilor.

Astfel, un investitor obţine bani atât din vânzarea energiei, cât şi din aceste certificate pe care le tranzacţionează pe piaţă, întrucât furnizorii de electricitate sunt obligaţi să le cumpere în cote anuale.

Măsura va duce la scumpirea electricităţii pentru consumatorii casnici începând de anul viitor.

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Iulius Dan Plavetti,  estimează că preţul electricităţii se va mări cu 2,5 la sută.

"Calculele făcute de noi, în momentul de faţă, pe un scenariu despre capacităţile care se vor pune în funcţiune în anul 2012, inclusiv producţia de energie din sursă regenerabilă, care este suţinută, ne arată un impact de până în 2,5 procente pentru anul viitor. Practic, în momentul de faţă, o factură medie la un consumator casnic este în jurul a 50 de lei. Majorarea aceasta de 2,5% pe care o implică schema de certificate verzi înseamnă 1,25 lei în factura unui consumator casnic", a declarat Dan Plavetti.Autor:
Angela Bârgoan
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
13 Octombrie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza