Energia – problema cheie a economiei post-pandemie

Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu face o analiză a consecințelor crizei energiei, pe care o numește "problema cheie a economiei post-pandemie".

Adăugat: 11 Februarie 2022
Ultima actualizare:11 Februarie 2022

Politica Romaneasca
Foto: Cosmin Marinescu, consilier prezidențial. Sursa: captura
trimite pe mail

Creșterea fără precedent a prețurilor energiei în UE demonstrează că, indiferent de sursele de energie, majoritatea statelor membre se confruntă cu aceeași problemă. Perpetuarea crizei energetice actuale poate genera riscul ca multe industrii europene să recurgă la relocări și la dezvoltarea de noi capacități de producție în afara Uniuni, afirmă prof.univ. doctor în economie Cosmin Marinescu, consilier prezidențial, într-o postare pe blogul său.

"Dincolo de impactul său inflaționist, criza energetică actuală se profilează a fi mult mai nocivă pentru economie decât pandemia și măsurile restrictive aferente acestora. În România, creșterea puternică a prețurilor la energie este atât rezultatul factorilor externi, precum creșterea exponențială a prețului certificatelor de emisii, cât și al factorilor interni, precum ponderea nefiresc de mare a energiei tranzacționate pe piața spot (PZU), așa cum am arătat în analiza publicată la începutul crizei energetice",
mai notează Cosmin Marinescu, care face și o prezentare a evoluțiilor și provocărilor în sistemul energetic din UE .

Detalii în articolul scris de Cosmin Marinescu: https://cosmin-marinescu.ro/energia-problema-cheie-economiei-post-pandemie/Autor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
11 Februarie 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza