Emmanuel Macron şi Marine Le Pen, câştigătorii primului tur al alegerilor din Franţa

Emmanuel Macron, de centru, a obţinut aproape 24% dn sufragiile exprimate şi o va înfrunta la al doilea tur pe Marine Le Pen, lidera formaţiunii de extremă dreaptă Frontul Naţional,

Adăugat: 24 Aprilie 2017
Ultima actualizare:24 Aprilie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Emmanuel Macron. Foto: Facebook
trimite pe mail

Emmanuel Macron, de centru şi Marine Le Pen, de extremă dreaptă sunt învingători primului tur al alegerilor prezidenţiale care au avut loc ieri în Franţa.

Marii învinşi ai scrutinului sunt reprezentanţii celor două formaţiuni care au dominat viaţa politică franceză în ultimele decenii: Francois Fillon, de dreapta şi Benoit Amont, care a obţinut cel mai slab rezultat din istoria modernă a Partidului Socialist, doar 6% din voturi.  

Pentru prima dată în ultimele zeci de ani, patru candidaţi la alegerile prezidenţiale din Franţa au avut scoruri extrem de ridicate şi apropiate între ele.

Centristul Emmanuel Macron a obţinut aproape 24% dn sufragiile exprimate şi o va înfrunta la al doilea tur pe Marine Le Pen, lidera formaţiunii de extremă dreaptă Frontul Naţional, care a făcut un scor de aproape 22 de procente.

Trebuie subliniat însă şi scorul de aproape 20% obţinut de candidatul forţelor de dreapta, Francois Fillon şi cel de 19% pentru reprezentantul stângi radicale, Jean Luc Melenchon, scoruri ridicate deşi ambii sunt eliminaţi.

Socialistul Benoit Amont este şi el eliminat, cu un scor deosebit de slab, dar 6 procente, şi astfel odată cu eliminarea lui Francois Fillon niciunul din cele două partide care conduc Franţa alternativ de peste 30 de ani încoace nu are un camdidat în al doilea tur de scrutin.

Amble partide însă, socialiştii şi republicanii, îl susţin acum pe Emmnuel Macron împotriva rerezentantei forţelor de extremă dreaptă, Marine Le Pen. 

Emmanuel Macron este considerat marele favorit al turului al doilea al alegerilor prezidenţiale din Franţa, care va avea loc peste două săptămâni.

Sondajele de opinie publicate până acum îl creditează cu mai mult de 60% din intenţia de vot.

Un nou venit în politica franceză, Macron a fost propulsat pe primul loc în preferinţele electoratului şi ca urmare a scandalului de corupţie cu care s-a confruntat fostul favorit, Francois Fillon.

La 39 de ani, Emmanuel Macron are şansa să devină cel mai tânăr preşedinte din istoria Franţei.Autor:
Anton Cazacu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
24 Aprilie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza