Emil Constantinescu, fost președinte al României

"Războiul este anomalie, de fapt, valoarea nu este pacea, valoarea este viaţa. Or, prin pace, apărăm cel mai important bun care ne-a fost acordat pe această lume, viaţa".

Adăugat: 15 Septembrie 2018
Ultima actualizare:15 Septembrie 2018

Politica Romaneasca
Foto: Emil Constantinescu, fostul preşedinte al României
trimite pe mail

Emil Constantinescu va participa la cel mai mare summit consacrat păcii de la Seul

Într-un moment în care multe dintre conflicte pornesc de la neînţelegeri religioase, cel mai mare summit consacrat păcii, al Alianţei Mondiale a Religiilor, va fi găzduit de Coreea de Sud, de luni până miercuri, iar România va fi reprezentată de fostul preşedinte Emil Constantinescu.

Obiectivul summitului este de a defini rolul religiei în crearea păcii.

Politicieni, preşedinţi în funcţie şi foşti şefi de stat, reprezentanţi ai mai multor organizaţii non-profit, dar şi lideri religioşi vor discuta despre necesitatea găsirii unor soluţii practice pentru reconciliere şi vor elabora o rezoluţie pentru pace, care ar urma să cuprindă chiar şi un plan de acţiune.

Maria Ţoghină a stat de vorbă cu fostul preşedinte Emil Constantinescu.

Reporter: Domnule preşedinte Emil Constantinescu, în perioada 17-19 septembrie se va desfăşura, în Coreea de Sud, Summitul Mondial al Păcii. Care sunt obiectivele acestei reuniuni, aflată la cea de a patra ediţie deja, reuniune la care veţi participa?

Emil Constantinescu: Aş vrea mai întâi să evocăm puţin istoria acestui eveniment într-adevăr important, la care participă lideri religioşi, lideri politici, reprezentanţi ai societăţii civile, oameni de cultură, pentru că istoricul pune în evidenţă şi aportul României la acest eveniment. În 2012, în calitate de preşedinte al Academiei de Diplomaţie Culturală din Berlin, am lansat iniţiativa "Levant pentru pace globală". Un an mai târziu, în 2013, a avut loc o mare conferinţă pentru pacea globală, la Bucureşti, cu participarea a numeroşi foşti preşedinţi, lideri de state, lideri importanţi din toate religiile din lume şi reprezentanţi ai mediului academic la cel mai înalt nivel. Întâlnirea s-a desfăşurat cu mare succes în Parlamentul României şi s-a finalizat cu o declaraţie prin care Parlamentul României a fost primul care a sprijinit această iniţiativă pentru pacea globală, care apoi a fost preluată de Naţiunile Unite, UNESCO şi multe organizaţii internaţionale, inclusiv fiind semnată de 38 de parlamentari din Consiliul Europei, din toate partidele. În urma acestui eveniment, am fost contactat de reprezentanţii HWPL (Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light - n.r.) din Coreea, o organizaţie care militează pentru pacea globală, şi am avut onoarea, în calitate iarăşi de preşedinte al Academiei Diplomaţiei Culturale din Berlin, să semnez împreună cu liderul acestei organizaţii, Man Hee Lee, veteran al Războiului din Coreea, invitaţiile pentru primul summit al acestui for pentru pace şi la sfârşitul acestui summit s-a format World Aliance of Religions Peace, Alianţa Mondială pentru Pace între Religii; s-a hotărât atunci să aibă loc un summit anual, cu o participare la cel mai înalt nivel. Şi în acest an vom reprezenta România.

Reporter: Dumneavoastră personal cu ce mesaj mergeţi la această reuniune?

Emil Constantinescu: Voi avea şi acum onoarea să lansez mesajul împreună cu conducătorul HWPL. Pentru cei care nu ştiu, acum patru ani, evenimentul a fost grandios. El s-a desfăşurat pe Stadionul Olimpic din Seul, în prezenţa a 120.000 de voluntari, elevi şi studenţi, pentru că un accent deosebit se pune pe participarea tineretului, tineretul este cle mai interesat în pace. Mesajul meu va fi acelaşi, pe care l-am prezentat, aşa cum am spus, la Naţiunile Unite, UNESCO, în parlamentele mai multor ţări unde am fost invitat. Este un mesaj care arată că războiul este anomalie şi că, de fapt, valoarea nu este pacea, valoarea este viaţa. Or, prin pace, apărăm cel mai important bun care ne-a fost acordat pe această lume, viaţa. În marja acestui summit vor mai avea loc şi alte două evenimente în care suntem implicaţi. Primul este participarea pentru prima dată a foştilor preşedinţi şi prim-miniştri din Europa, grupaţi în Forumul Baltic-Black Sea (Marea Neagră-Marea Baltică). Am onoarea să fac parte şi din corpul acestei fundaţii. Va fi o conferinţă organizată de această fundaţie la Seul, pentru a manifesta solidaritatea pentru pace în peninsula coreeană, în Asia a celor care au trecut şi au o lungă pedagogie a suferinţei, care au trecut prin Războiul Rece şi au trecut prin conflictele care s-au desfăşurat apoi şi, din păcate, mai au loc şi în prezent în zona Marea Neagră-Marea Baltică. Va fi organizată la Universitatea Sejong, care este o mare universitate din Seul, o 'lecture concert', unde voi susţine o prelegere, care va fi urmată de discuţii cu studenţii - se estimează că vor fi 2.000 de studenţi prezenţi la această lectură-conferinţă -, care se va finaliza cu un concert.Autor:
Maria Țoghină
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
15 Septembrie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza