Emil Constantinescu: E nevoie să fie condamnată "ideologia comunistă"

La Palatul Parlamentului se desfăşoară timp de două zile, conferinţa internaţională, "25 de ani de la prăbuşirea dictaturilor comuniste în Europa de Est: privind în urmă, privind înainte".

Adăugat: 20 Noiembrie 2014
Ultima actualizare:20 Noiembrie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Emilo Constantinescu, fostul preşedinte al României
trimite pe mail

La eveniment participă 12 foşti şefi de stat din Europa Centrală şi de Est.

Organizatoarea conferinţei este Fundaţia Română pentru Democraţie (FRD), fondată de fostul preşedinte Emil Constantinescu, anunţă într.un comunicat, că vor fi prezenţi, la Palatul Parlamentului, primii preşedinţi democraţi din Europa Centrală şi de Est şi personalităţi occidentale care au marcat perioada post- comunistă.

Printre aceştia, şi fostul preşedinte al Poloniei şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Lech Walesa.

"Va fi prezentă la sesiunea inaugurală şi principesa Margareta, iar prinţul Radu va prezenta mesajul regelui Mihai I adresat foştilor preşedinţi, premieri, parlamentari, aproape 34, care vor participa la această conferinţă", precizează comunicatul.

Emil Constantinescu a anunţat că, la eveniment, l-a invitat şi pe câştigătorul alegerilor prezidenţiale, Klaus Iohannis.

Fostul preşedinte al României a afirmat, în cuvântul său, că prăbuşirea comunismului s-a produs în mod diferit: "de exemplu prin compromis politic în Polonia şi prin lupte sângeroase în România", adăugând că, în continuare este esenţial să înţelegem de ce au existat aceste diferenţe.

Emil Constantinescu este de părere că nu este suficient să fie condamnate doar crimele comunismului, susţinând că trebuie deschisă o dezbatere serioasă pentru condamnarea ideologiei comuniste.

"Nu este suficient să fie condamnate doar crimele comunismului, trebuie deschisă o dezbatere serioasă pentru condamnarea ideologiei comuniste, care a permis instaurarea acelor regimuri criminale. Fără o condamnare argumentată a ideologiei comuniste, ea poate reapare sub haine violente sau sub haine moderne sau se poate recicla într-un populism agresiv, care, folosind slăbiciunile democraţiei, să conducă la alte tipuri de regimuri autoritare sau represive sau pe de altă parte putem asista la instaurarea unor democraţii de faţadă sau chiar la decadenţa democraţiei, tendinţă pe care o observăm chiar în multe din democraţiile consolidate din Vest", a spus Constantinescu.

De menţionat că la eveniment, Regele Mihai a transmis, într-un mesaj citit de Principele Radu, că a fost martorul direct al apariţiei şi prăbuşirii fascismului şi comunismului.

Regele a precizat că viaţa sa a fost o lungă aşteptare ca Europa să îşi vină în fire, iar România să revină la ea însăşi, dar, la 25 de ani de la căderea comunismului, lumea democratică nu este ferită de pericole.

În discursul său, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a explicat că în ultima vreme vedem oameni care acceptă tot felul de limitări ale libertăţii individuale şi colective, de dragul siguranţei.

Riscul uriaş pentru democraţie, a spus preşedintele Senatului, este indiferenţa oamenilor faţă de banalitatea răului.Autor:
Politica Romaneasca
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Carmen Gavrilă
Adăugat:
20 Noiembrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza